I en verden hvor stormaktene virker mer konfliktsøkende enn fredsskapende, hvor den grusomme krigen i Syria ingen ende har og hvor klimakrisen truer hele kloden, trenger vi kanskje noe godt nytt. Det kan vi faktisk få.

– Hvert år, hver uke, hver dag, hvert sekund så blir verden litt bedre enn den var, fastslo utviklingsminister Nikolai Astrup (H), da han torsdag holdt en redegjørelse på Stortinget om norsk utviklingspolitikk.

Statsråden redegjørelse var gode nyheter i dårlige tider. Han kunne fortelle at ekstrem fattigdom er halvert siden 2000. Hvordan tallene fra FN viser at flere barn går på skole, er mindre truet av fryktelige sjukdommer som polio og Hiv. Framgangen reduserer risikoen for å dø som barn betydelig. Håpet om å vokse opp i et demokrati stiger for flere av verdens barn.

Det er viktig at vi også får de gode nyheter. For bak de gode tallene skjuler det seg selvfølgelig stor innsats, både av myndigheter, organisasjoner og enkeltmennesker. Gjennom samarbeid og kunnskap viser vi at det er mulig å skape en bedre verden for svært mange.

I en tid hvor voksende håpløshet og frykt for en dyster framtid ofte preger verdensbildet, er det all grunn til å peke på alt som går rett veg også. Ikke minst for å anspore til ytterligere innsats og arbeid for å bedre verden. I stedet for apati og handlingslammelse.

I hele Norge, svært mange i vårt distrikt, deltar i disse dager i arbeidet med å rydde bort plast fra naturen. Ikke redder det verden fra plasten og ikke berger det oss fra et forurenset hav. Men alle som har gått langs en nyryddet strandsone, vet hva en enkel dugnadsøkt an gjøre for miljøet vår. Verden kan går framover, både i det små og i det store, sjøl om det noen ganger kan føles som det motsatte.