Fredag kom søkertallene til høgskoler og universitet i Norge. Det ble feiret med kake på Høgskolen i Molde. For første gang har de over 1000 søkere med HiMolde som førstevalg, og de nådde milepælen med god margin. Høgskolen har de to siste åra økt med henholdsvis 16 og 18 prosent og er med dette en av skolene som øker mest i landet. Tallene øker også på landsnivå, men det er sterkt at «lille Molde» hevder så sterkt som skolen gjør.

Det er også gledelig å se at tallene øker til tross for at skolen i år har kuttet ett av studiene. I år er det bare jussfaget som opplever en nedgang i søkertallene. I Molde har logistikkfaget hatt en sterk status. Høgskolen har befestet sin stilling med et av de største studentmiljøene for logistikk i Europa. Men det er helsefagene som dominerer søkerlistene. Her er det fortsatt kraftig vekst på både sjukepleier- og vernepleierutdanningen. Dette er studier som gjør vegen inn i arbeidslivet rimelig trygg. Behovet er stort for helsearbeidere. At stadig flere søker seg til slik utdanning, gjør at kravene for å komme inn blir strengere. Der gir i sin tur enda bedre kvalifiserte helsearbeidere.

Mange fryktet at høgskolen på Kvam skulle tape i kampen om studentene når andre høgskoler slo seg sammen med store universitet. Ålesund valgte å bli en del av NTNU og har en økning på 11,6 prosent – også her er økningen størst på helsefag. Det har vært en mangeårig dragkamp om Molde skal bli en del av et større universitet. Fusjon eller ikke; det er i alle fall svært viktig å være en del av større samarbeid som utvikler både høgskolen og dens ansatte slik at Høgskolen i Molde fortsatt holder det faglig høge nivået som den er kjent for.

Gode søkertall gir seg ikke sjøl. Tidligere og nåværende studenter er de beste ambassadørene for høgskolen, og hvis de trives i Molde og ser at de har stort faglig utbytte, lokker de nye studenter til skolen og byen. Noen fordeler har naturen gitt oss gratis. I tillegg må det legges til rette for et godt urbant og sosialt liv for unge voksne i byen. Dette ansvaret hviler på flere enn dem som jobber på høgskolen. Dette er en utfordring for både politikere og næringsliv.