Politiet i vårt område er på alerten for å forhindre at det startes en motorsykkelklubb med tilknytning til det kriminelle miljøet. Politistasjonssjef Per Karstein Røv fortalte nylig til Romsdals Budstikke at politiet mener det foregår forberedelser til å danne en såkalt «En-prosent-klubb» i Molde. Begrepet «Én prosent-klubb» skriver seg tilbake til USA i 1947, og forklares med at én prosent av samfunnsborgerne bryter ut av det lovlige samfunnet, og etablerer sine egne regler og normer på siden av det. «Én-prosent-klubbene» er et symbol på en livsstil, og medlemmene har et sterkt brorskap. Etter politiets oppfatning er flere medlemmer av de mest berykta MC-klubbene involvert i kriminell virksomhet, for eksempel som narkotikakurér, torpedo eller innblandet i voldsepisoder.

Det blir helt feil å kople alle motorsykkelentusiaster og mc-eiere til virksomhet som ligger på siden av loven. De aller fleste er lovlydige, og MC-klubbene driver seriøst. Likevel er det naivt å tro at alt er i sin skjønneste orden i de store, dominerende MC-klubbene. Hierarkiet innad i klubbene er sterkt, og for å bli medlem i «Én-prosent-klubbene» må man avlegge ed på lojaliteten. Kvinnesynet i disse klubbene er provoserende; kvinner får ikke medlemskap og behandles uten respekt.

Politiet i Møre og Romsdal skal ha ros for å ta bekjempelsen av kriminelle MC-gjenger på alvor. Frykten er åpenbart at vi lokale her i fylket skal få aspiranter, de som kalles «hangouts», og supporterklubber til de store, kriminelle MC-miljøene. Forebygging mot MC-kriminalitet er ikke bare politiets ansvar, det er et ansvar vi alle må ta. For fire år siden laget Politidirektoratet ei håndbok for å hjelpe kommunene til å bremse de lovløse virksomhetene til enkelte MC-klubber. Kommunene må være oppmerksom når MC-klubber søker om å få etablere nye klubbhus eller forbereder store arrangement. Lokale MC-klubber som driver seriøst, må få utvikle seg og skape fellesskap. MC-klubber som velger å stå på siden av norsk lov, er uønsket.