Det er aldri lett å behandle politiske saker som griper sterkt inn i menneskers liv. Høyres landsmøte har vært gjennom en slik runde nå etter at de valgte å utsette saka i forrige landsmøte. Det endte med at partiledelsen med Erna Solberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner i spissen led et klart nederlag i spørsmålet om man skal tillate eggdonasjon. Samtidig holder partiet igjen på andre områder, som surrogati og tidlig ultralyd. Vedtaket om eggdonasjon høstet jubel i salen, og delegatene fra Møre og Romsdal var blant dem som stemte for dette.

Disse spørsmålene skiller seg fra mange andre saker med at det ikke er tradisjonelle partigrenser som skiller synspunktene. Vi så det samme i abortsaka, og flere parti fristiller sine representanter når det kommer til slike saker. Nå har imidlertid landsmøtet i Høyre med stort flertall gått inn for å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Eggdonasjon innebærer at man tar et egg fra en kvinne, befrukter det og setter det inn i en annen kvinnes livmor. I prinsippet er dette det samme som sæddonasjon som er lovlig i dag. Derfor har mange sett på spørsmålet om eggdonasjon som en likestillingskamp. At enslige skal få samme rett til assistert befruktning som par, framstår som logisk ettersom man også lar enslige få adoptere barn.

Det er nok en klar forventning om at regjeringspartiet følger opp landsmøtevedtaket gjennom stortingsbehandlingen. Og med dette signalet fra landsmøtet ligger det an til flertall for eggdonasjon når bioteknologimeldingen skal til behandling i mai.

Helseminister Bent Høie sier han ikke vil trenere behandlingen sjøl om han er uenig med flertallet i eget parti. Hvis forslaget får flertall, starter arbeidet med den nye loven som deretter skal ut på høring før den kan behandles igjen av regjering og storting. Realistisk vil eggdonasjon være mulig i Norge i løpet av 2020. Nå gjenstår å se hvilke politiske konsekvenser Høyres vedtak får når det kommer til regjeringssamarbeid. Kristelig folkeparti er ikke fornøyd med Høyres nye linje.