Det har kokt bra rundt verdens største sosiale medium de siste ukene. Facebook har møtt en motstand de aldri før har vært borti, og aksjekursen stuper. Det betyr at flere titalls milliarder dollar er blitt borte på vegen. Det norske oljefondet er blant dem som har tapt penger i det siste: Her forsvant over to milliarder kroner. Annonsører flykter, og mange velger å slette kontoene sine. Facebook har måttet offentlig unnskylde sine hull i sikkerhetssystemene.

Hele Europa er midt oppe i en personvern-opprydding der sosiale medier kanskje er den største utfordringen. Vi har delt mer enn vi aner med den amerikanske giganten, og nå ser vi at informasjon på Facebook ikke bare selges til annonsører. Vi ser også at opplysningene er viktig for dem som skal påvirke politiske valg ulike steder i verden. Noen annonser for biler og feriereiser kan vi leve noenlunde greit med. Men vi liker dårlig når Facebooksidene våre kan brukes i et politisk spill. Vi er blitt vante med at «storebror ser deg» i den digitale verden, og mange har sikkert vært for naive når de har delt store deler av livet sitt på plattformen.

Det var The Guardian som avslørte hvordan informasjonen om 57 millioner Facebook-brukere havnet i hendene på britiske Cambridge Analytica som i sin tur kunne selge analyser av informasjonen videre til blant andre valgkampstaben til Donald Trump. Facebook-gründer Mark Zuckerberg har beklaget og beklaget – blant annet gjennom store annonser i ulike medier rundt om i Europa. Effekten av dette har uteblitt, og særlig i Tyskland har reaksjonene mot Facebook vært kraftige. I Tyskland vet altfor mange mennesker hvordan det er å leve i et system der personvernet har vært fraværende. De opplevde det før og under 2. verdenskrig, og i perioden med Øst-Tyskland og den kalde krigen.

For de fleste nordmenn er det kanskje vanskelig å se for seg en hverdag uten Facebook. Mye av aktiviteten i idrettslag, korps, kor og foreninger styres via Facebook-grupper. Men nettgiganten har en jobb å gjøre for å rette opp tilliten når det gjelder personopplysningene og hvordan disse brukes.