LEDER FREDAG 9. MARS

Måtte få konsekvenser

Historisk: Olemic Thommessen fikk ikke lenger flertallets tillit som stortingspresident, og gikk i går av.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Overskridelsene var for store til at det ikke skulle få konsekvenser.

Leder

Det er historisk i Norge at stortingspresidenten må gå av. Men samtidig var det en lenge varslet avgang som kom i går. Bakgrunnen er en sak som utviklet seg fra 70 millioner kroner i oppussing til et byggemareritt til godt over 2 milliarder kroner. Sluttsummen kjenner ingen.

Stortingspresident Olemic Thommessen måtte trekke seg etter at KrF onsdag kveld bestemte at de ikke lengre hadde tillit til Thommesen. – Jeg har fått beskjed om at Kristelig Folkeparti har trukket sin støtte til meg som stortingspresident, og vil selvfølgelig derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Olemic Thommessen da Stortinget samlet seg i går.

En president uten alminnelig tillit i Stortinget har ikke noe valg og kan ikke klamre seg til taburetten. Men slik har det ikke virket over lang tid nå. Da stortingspresidenten tirsdag hadde redegjort for byggesaken i Stortinget, ble det raskt klart at opposisjonen ikke lengre hadde tillit til Thommessen. Bare KrF ville avvente å si sin mening.

I første omgang virket det som Høyres leder, statsminister Solberg, ville beskytte stortingspresidenten. Men både i Høyre, Frp og Venstre har det vært mange kritiske røster. Overskridelsene var for store til at det ikke skulle få konsekvenser for den som var øverste ansvarlig.

Formelt var dette den beste løsningen. Sjøl om en majoritet har ment at stortingspresidenten burde frivillig gått av langt tidligere. KrF holdt seg til avtalen og informerte både Høyre og Thommesen før noen andre fikk beskjed. Derfor kunne Olemic Thommessen sjøl få fortelle om at han ville gå.

Byggeskandalen er på ingen måte bare Olemic Thommessen sitt ansvar. Både tidligere presidenter og presidentskap har et ansvar for at saka har utviklet seg slik. Men Thommesen har vært leder for presidentskapet i nesten fem år, siden 2013. Hans stilling må både ha Stortinget og folkets tillit. Nå var det ingen av delene.