I juli 2020 skal Moldejazz feire sitt 60-årsjubileum. Dette er også den første sommeren med splitter ny Sjøfront i Molde sentrum. Samtidig har kultursjefen i Molde sagt at hun vil ha kunst på Elvsaas-veggen der Arne Nøsts rose har figurert lenge etter at prosjektet var over. Vi mener 2020 vil være et utmerket tidspunkt for å kombinere alle gode tanker i et eget prosjekt for gatekunst i Molde. Både Moldejazz og Kunstnersenteret er jo vant med å samarbeide gjennom samlokaliseringen på Plassen. Også gårdeierne må være med på et slikt samarbeid.

Vi ser i flere byer både i Norge og ute i verden at gatekunstnere har fått frisket opp kjedelige vegger med flott kunst. Gatekunstkulturen er på mange måter nært beslektet med jazzkulturen. Det handler om nye kulturelle uttrykk, improvisasjon og en slags temporær tilværelse. Gatekunst skal skiftes ut etter en stund. Om man tar jazzmotiv første gangen, kunne man ta litteratur og Bjørnsonfestivalen eller Teatret Vårt noen år seinere.

Vi anbefaler å se til Moldes svenske vennskapsby, Borås, som har sin egen festival for gatekunst. Under No Limit-festivalen får kunstnere boltre seg på store flater, og det er kurs, workshops, utstillinger, guida turer og mye mer. Det hadde blitt litt av en attraksjon om man la en slik gatekunstfestival i tilknytning til Moldejazz. Det er også mye å lære av hvordan gatekunstnerne har fått vist sin kunst i Oslo og Stavanger – eller i Berlin.

Elvsaas-veggen er en svært iøynefallende når man kommer inn til Molde sentrum fra øst. Men Molde har flere andre store flater som hadde hatt veldig godt av å få et kunstnerisk ansiktsløft. Et eksempel kan være den store nye veggen i Øvre veg på østsiden av krisesenteret. Når bygårdene inn mot torgområdet og den nye sjøfronten skal friskes opp, kan det også være en idé å tenke kunst.

Attraktive sentrumsvegger er også interessante for reklameselskap. Det blir liksom ikke helt det samme. Vi er enig med Arne Nøst som mener Molde bør innrømme urbanitet og ha sjøltillit til å gi publikum noe annet enn et salgsbudskap på slike vegger.