LEDER FREDAG 9. FEBRUAR

Håp om idrettsfest

Klar for OL: Her ved de norske skiskytterjentene Tiril Eckhoff, t.v. Marte Olsbu, Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold.  Foto: NTB scanpix

Storpolitikk har ofte preget De olympiske leker, både sommer og vinter.

Leder

Noen få utøvere har riktignok tjuvstartet, men i dag kl. 12 åpner De olympiske leker i Pyeongchang. Sør-Korea er vertskap for det vi håper blir en stor idrettsfest, både for deltakere og publikum fra hele verden.

Opptakten til De olympiske leker i 2018 har, vi hadde nær sagt i kjent stil, ikke vært bare en fest. Storpolitikk, dopingskandaler og påstander om juks har vært ingredienser i oppvarmingen. Det er ikke ukjent i OL-sammenheng. Selv suksessen på Lillehammer i 1994 hadde sine skandaler i forkant. Storpolitikk har ofte preget De olympiske leker, både sommer og vinter.

Konflikten med nabolandet Nord-Korea har stilnet inn mot lekene, og naboen i nord stiller med deltakere i OL. Selv om det spekuleres i flere årsaker til at Nord-Korea likevel ville delta, har det senket konfliktnivået betydelig. Koreakrigen startet 25. juni 1950 og varte i tre år da våpenhvilen inntrådte. Våpenhvilen – ikke en fredsavtale – er fortsatt gjeldende. Kan et vellykket OL virke samlende for de to nasjonene? Vi håper det. Men USA ønsker ikke at Nord-Korea skal få bruke OL som et propaganda-stunt. Det setter vertskapet i en vanskelig situasjon.

Tidligere års dopingskandaler og påstander om doping er ikke uventet den mørkeste skyggen over OL i Pyeongchang. Forrige vinter-OL i Sotsji vil for alltid være skrevet i rødt i historiebøkene etter avsløringene om det russiske statsstyrte dopingprogrammet. Russland er utestengt fra OL i år, på grunn av det som skjedde fire år tidligere i Sotsji. Kun spesielt inviterte får gå. Men hvorfor 169 russere har fått klarsignal, mens andre ikke får stille til start virker i enkelte tilfeller uforklarlig.

I går sendte svenske «Uppdrag gransking» et program hvor det ble hevdet at en rekke norske langrennsutøvere hadde så høge blodverdier at det indikerer doping. Påstandene avvises både av det norske skiforbundet og norske utøvere, som sier at norsk skiidrett ikke har noe å skjule. Vi håper det er helt riktig.

Vi håper at Ragnhild Mowinckel og de andre norske utøverne får et flott OL, hvor idrettsglede og rettferdige konkurranser står igjen som fasit. Verden trenger virkelig en arena hvor nasjoner kan møtes i fredelig kappestrid. Vi gleder oss!