LEDER TORSDAG 1. FEBRUAR

Skaper varige endringer i samfunnet

FIKK RÅD: Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (t.v.) fikk råd om hvordan metoo-kampanjen skal føre til varig endring. Marthe Øvrum fra Skeiv Ungdom t.h.  Foto: NTB scanpix

Men politikken er på ingen måte alene i denne ukulturen.

Leder

Krisemøte i Arbeiderpartiet ble unnagjort i starten av denne uka, mandagens ekstraordinære sentralstyremøte og påfølgende landsstyremøte skapte på mange måter lettelse i partiet, og et håp om at vinterens mange varslingssaker nå skal få en konklusjon og ende. Men fortsatt har Arbeiderpartiet flere enn 20 varsler om seksuell trakassering til behandling.

Varslingssakene preger fortsatt også mange av de andre partiene, Høyre og Fremskrittspartiet spesielt. Varslingssakene har avslørt en ukultur som ikke handler om parti eller ideologi, men som dessverre har gjennomsyret hele det politiske Norge.

Men politikken er på ingen måte alene i denne ukulturen. Det er lett å glemme i disse dager at varslingssakene og metoo-kampanjen startet et helt annet sted enn i politikken. Metoo startet da den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano og en rekke kvinnelige skuespillere sto fram og fortalte at de hadde blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

De første dagene var det såkalte kreative bransjer som ble berørt av protestene. Men i løpet av vinteren spredte de seg fra mediebransje og så til politikken. Vi tror at oppgjøret og metoo fortsatt ikke er utspilt eller et tilbakelagt stadium. Trolig må hele vårt samfunn, både i arbeid og fritid, måtte gjennom samme opprydning og klargjøring av regler. Vi håper og tror at #metoo er en viktig vekker for alle med lederansvar og makt både i arbeidsliv, politikk og organisasjoner.

Arbeidet mot seksuell trakassering må fortsette når medienes søkelys er borte. Det var også budskapet, når barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) onsdag holdt innspillsmøte om seksuell trakassering. Det meste av norsk organisasjonsliv var representert. Med halvannet minutts taletid fikk de utsendte mulighet til å si hva de mener må til for at metoo-kampanjen skal føre til varige endringer i samfunnet.

Alle var enige om at vi har vært vitne til en historisk mobilisering verden sjelden, eller kanskje aldri før har sett.