LEDER TIRSDAG 30. JANUAR

Velgerne reagerer på politikeres oppførsel

INTERN STRID: Lederen for Arbeiderpartiets sekretariat på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, forlot søndag stillingen på dagen etter konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng.  Foto: NTB scanpix

Velgerne har ikke sansen for politikere med en oppførsel som oppleves krenkende.

Leder

De første meningsmålingene i januar forteller med all tydelighet at velgerne ikke har sansen for politikere som har en oppførsel som oppleves som krenkende. Ei heller for intern partigerilja. Før helga offentliggjorde Dagens Næringsliv meningsmålingen Sentio hadde gjennomført i dagene etter 16. januar. Målingen bekreftet at velgerne er i bevegelse. Arbeiderpartiet blir hardest rammet, og får i januar en oppslutning på 22,7 prosent – den laveste oppslutningen på 14 år!

For Arbeiderpartiet har varslingssakene mot Trond Giske vært opprivende. Før helga så det ut til at partileder Jonas Gahr Støre skulle klare å lande saka rundt sin tidligere nestleder, men så ble den interne konflikten mellom partisekretær Kjersti Stenseng og lederen for Aps sekretariat på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, brettet ut i full offentlighet da Amundsen søndag valgte å forlate jobben sin på dagen. Hvordan partileder Støre skal klare å skape lagfølelse mellom ledelsen for partiorganisasjonen på Youngstorget og stortingsgruppas rådgivere, blir interessant. Velgerne er meget skeptiske til det som skjer i Arbeiderpartiet. Hver femte Ap-velger fra valget i fjor er usikker på om de ville stemt på Ap i dag. Det er mager trøst for Ap at Venstre sliter like tungt med å nå ut til velgerne. Fremskrittspartiet har heller ikke hatt noen heldig start på 2018, med varslingssak og intern uro. Oppslutningen er nå lavere enn ved valget i september.

Høyre har på flere målinger kommet styrket ut, med oppslutning på over 30 prosent. Men flere meningsmålinger er tatt opp før varslingssakene mot Kristian Tonning-Riise og Høyre-ledelsens håndtering av varslingssakene havnet i søkelyset. De kommende dagene vil vise om velgerne er overbevist om Erna Solbergs evne til å håndtere varslingssakene bra. Får Høyre samme velgerflukten som Ap, er landets to største partier virkelig ille ute. SV har funnet en tydeligere plass, 7,6 prosent oppslutning er en solid vekst siden valget. Ettersom det har vært få politiske kampsaker på dagsorden, er meningsmålingene et klart signal om at velgerne vil ha gjenkjennelige partier, der personer i tillitsverv jobber for politiske saker, ikke bruker posisjonene til intern maktkamp og uakseptabel oppførsel.