LEDER FREDAG 12. JANUAR:

Plasten må bort

«Den plasten vi skal ha i framtida, må være nedbrytbar eller gjenbrukes.»

Søppelhav: Plast i små og store former må bort fra havet. Vi kaster enorme mengder plast, som til slutt ender i sjøen.  Foto: Pedersen, Terje

Leder

Flere sjødyr er funnet død langs norske strender de siste ukene, og plast er sannsynlig årsaka til flere av dødsfallene. Da en strandet kval drev i land på Sotra utenfor Bergen tidligere i vinter, fikk forsøplingen av havet et tydelig bevis. I magen til kvalen ble det funnet store mengder plast og menneskeskapt avfall. Reaksjonene var sterk i Norge, også internasjonalt har kvalen blitt et symbol på at våre hav er truet av forsøplingen.

Rydding av strender ble en spontan reaksjon. I 2017 har 49.000 frivillige ryddet 1.400 tonn marint avfall fra norske strender, viser tall fra strandrydderrapporten Antallet nordmenn registrert i Ryddeportalen har siden 2016 økt med 163 prosent. Det har resultert i at 49.000 nordmenn på landsbasis har gjennomført 2.845 ryddeaksjoner.

Strandrydding er en konkret og viktig innsats for å rydde vekk plastavfallet som det er altfor mye av i hav og på strender. Det er også en innsats nær sagt alle av oss kan bidra med. Vi kan også bidra ved å tenke gjennom og endre eget forbruk av plast.

Plastforsøpling er et økende problem både nasjonalt og internasjonalt. Det kan bli mer plast enn fisk i havet dersom vi ikke gjør noe raskt.

Ikke all plast kan tas bort. Vi trenger plast til en rekke formål også i framtida. Men den plasten vi skal ha i framtida, må enten være nedbrytbar eller må gjenbrukes framfor å kastes. I Norge har vi sett hvordan pant på glassflasker har gitt at ni av ti flasker kan gjenbrukes.

Innføringen av plastposeavgift er helt nødvendig. Handelsnæringen skal sjøl forvalte miljøfondet, som skal bidra til å framme mer miljøvennlige alternativ. Avgiften vil trolig gi rundt 400 millioner kroner per år inn i fondet. Onsdag ble det kjent at EU-kommisjonen foreslår en ny avgift for å få ned plastforsøplingen i Europa.

Ikke bare Norge, men en hel verden har brått virkelig oppdaget hvor livstruende forsøplingen av havet er. Truende for sjødyrene, fisken og alt liv i havet. Og til sist en trussel for alt liv på jordkloden. Neste uke starter klimafestivalen i Molde, livet i havet er et stort tema da.