LEDER FREDAG 5. JANUAR

Viktige vaksiner

VIKTIG STIKK: I Norge får barn MMR-sprøyta mot meslinger og røde hunder. Fordi nesten alle barn er vaksinert, ebber epidemier raskt ut før de får spredt seg.  Foto: NTB scanpix

For å ta vaksine er en hjelp til medmennesker også.

Leder

Den årlige influensa-sesongen er over oss. Utbruddet nærmer seg toppnivået, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Hvert år dør omtrent 1000 mennesker i Norge som følge av influensa. Forrige vinter hadde vi flere dødsfall som følge av influensarelaterte komplikasjoner i Molde. Tidligere i år anbefalte kommuneoverlege Cato Innerdal i Molde at alle burde vaksinere seg mot influensa.

Friske unge mennesker vil normalt tåle influensa og trenger ikke vaksine. Men hensynet til mer utsatte grupper gjør det viktig at flest mulig er vaksinert. Influensa smitter lett, og for flere grupper av befolkningen kan sjukdommen være livstruende. Sjøl om utbruddet nærmer seg toppen, kan det fortsatt gi effekt å la seg vaksinere.

I Göteborg har et utbrudd av meslinger i vinter vist hvor viktig vaksiner er. Sverige, har i likhet med Norge, vaksine mot meslinger i sitt helseprogram. Men når færre er vaksinert øker sjansen for utbrudd. Over 50 nyfødte babyer ved Östra sjukhuset i Göteborg har fått tilbud om antistoffer mot meslinger etter at en ansatt fikk påvist virussykdommen.

Før meslingvaksinen kom i 1969, krevde sjukdommen livet til fem til ti norske barn hvert år. Etter vaksineringsprogrammene kom ble meslinger mer eller mindre utryddet i mange deler av Europa. Men økt vaksineskepsis i nyere tid har gjort at store grupper ikke er vaksinert.

Oppslutningen om vaksineprogrammene i Norge og Sverige er heldigvis fortsatt høg. Derfor vil utbruddene av for eksempel meslinger som oftest bli små og gå raskt over. Men i flere land er det nå dødsfall som følge av meslinger, fordi andelen uvaksinerte har økt.

Vaksiner har reddet tusener av liv og vil redde mange i framtida. Kunnskapen om at du ved å ta vaksine også beskytter andre enn deg sjøl er viktig. For å ta vaksine er en hjelp til medmennesker også.