LEDER ONSDAG 29. NOVEMBER

Når glemsel kan bli en fiende

markerte jødedeportasjon: Statsminister Erna Solberg taler under 75-årsmarkeringen for deportasjonen av jødene i Norge.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Deportasjonen av jødene i Norge er en historie om svik og unnlatelser.

Leder

Det er 75 år siden 532 norske jøder ble samlet sammen på Rådhuskaia i Oslo for å bli deportert fra Norge til utryddelsesleiren Auschwitz. Nesten ingen av dem skulle komme tilbake.

Den 26. november 1942 ble jødene, den yngste var fire måneder, den eldste over 80 år, jaget om bord i transportskipet D/S Donau som satte kursen mot den polske byen Szczecin. Derfra ble de norske jødene sendt med tog til konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Totalt ble 773 jøder deportert fra Norge under krigen. Kun 38 overlevde.

Sist søndag ble deportasjonen med D/S Donau markert i Oslo. – Vi må ikke glemme, og vi må lære av de feil som er gjort, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun talte under markeringen. Kronprinsesse Mette-Marit var blant gjestene under minnemarkeringen i Universitetets aula i Oslo.

I en tid hvor nazister igjen marsjerer i gatene, hvor åpenbar rasisme spres og ekstreme meninger er på frammarsj flere steder i Europa er det all grunn til å minnes og markere.

I 2012 beklaget daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) arrestasjoner og deportasjoner av jøder på norsk jord. Det var første gang en norsk statsminister uttrykte en offisiell beklagelse. Statsminister Solberg gjentok beklagelsen søndag.

Deportasjonen av jødene i Norge er en historie om svik og unnlatelser både fra statstjenestemenn og sivile nordmenn. De få som overlevde med fangenummer tatovert på armen, er nesten alle borte nå. Tidsvitnene som kan fortelle om hvordan samfunnene rundt, både i Norge og resten av Europa, lot nazistene få utrydde millioner av mennesker.

Men vi skal heller ikke glemme alle de som med fare for eget liv prøvde å redde medmennesker. Vi har gode eksempler på det mange steder i landet, også her i Romsdal. Glemsel er en fiende, derfor er det viktig at vi minnes og markerer det som skjedde i novemberdagene for 75 år siden.