LEDER LØRDAG 25. NOVEMBER

Bør Hagen sitte i Nobelkomiteen?

«Tre tidligere Nobel-medlemmer satt samtidig på Stortinget.»

Omstridt: Carl I. Hagen vil gjerne sitte i Nobelkomiteen. Men det lar seg vanskelig kombinere med å sitte på Stortinget.  Foto: NTB scanpix

Leder

Carl I. Hagen har veldig lyst til bli medlem av Nobelkomiteen. Så lyst at han vil si fra seg plassen som vararepresentant til Stortinget. Men skal ha få lov til det?

Den norske Nobelkomité består av fem medlemmer, og det er lang tradisjon for at det er politikere som sitter i komiteen og velger ut hvem som skal får Nobels fredspris. Partiene innstiller på hvem fra deres parti som bør sitte der, og så avgjør Stortinget formelt den endelige sammensetningen. Samtidig skal komiteen være totalt uavhengig, og derfor har partiene vært enige om de siste fire tiårene at ingen nåværende stortingsrepresentanter skal sitte i komiteen. Ikke minst har dette blitt aktualisert etter at den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Da var det viktig for den norske regjeringen at Nobelkomiteen var helt uavhengig av den politiske ledelsen i Norge.

Konstitusjonell avdeling på Stortinget konkluderte med at det ikke er godkjent grunn til å trekke seg fra Stortinget at man ønsker å bli med i en komité. De som får trekke seg er de som får store internasjonale stillinger – som for eksempel Jens Stoltenberg som ble generalsekretær i Nato. Det har imidlertid vært stortingsrepresentanter som har sittet i Nobelkomiteen i seinere år: Både Thorbjørn Jagland, Inger-Marie Ytterhorn og Ågot Valle satt i en kort periode både på Stortinget og i Nobelkomiteen. Uten at det ble det samme bråket som nå.

Carl I. Hagen var veldig skuffet da han for seks år siden måtte se at Frp gjenvalgte Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomiteen. Hagen har fortsatt mange tilhengere i eget parti som mener at han ikke har fått nok honnør og takk for sin innsats for partiet. De var i likhet med Hagen skuffet over partileder Siv Jensen som ikke ga ham dette prestisjetunge vervet den gangen. Nå har partiet innstilt ham til vervet for den neste seksårsperioden.

Så spørs det om en takk for lang og tro tjeneste er viktigere enn Nobelkomiteens uavhengighet. Dette er det Fremskrittspartiet som får avgjøre.