Flere sentrum i Romsdal er i ferd med å lage gode møteplasser for innbyggerne. Denne uka har vi sett spenstige planer for Elnesvågen og Midsund sentrum. Dette føyer seg pent inn i rekka av sentrum som nå pusser opp fasaden og legger til rette for nye møteplasser. I Midsund er det området rundt Antonbua som skal gjennom en opprustning, og det er fine prosjekt som legges fram fra arkitektene.

I Elnesvågen lager de Fjordbyen Elnesvågen i forbindelse med sammenslåingen til Hustadvika kommune. Målet for dem er det samme som for de andre: «et levende, vitalt og funksjonelt sentrum». I Vestnes har de bygget tre store leilighetskompleks i sentrum, og flere er på gang. Det nye helsehuset skal også huse biblioteket, og dermed skapes nye møteplasser. I Molde jobbes det med den nye sjøfronten som vil gi byen et helt annet ansikt utad og et spennende sentrum med ny aktivitet.

Den som har kommet lengst, er Åndalsnes der sentrum i dag framstår som et helt annet enn det de hadde for få år siden. Nye sentrumsleiligheter, kraftig opprustning av infrastrukturen og skikkelig oppgradering av gater og fortau kommer i tillegg til det nye Tindesenteret som har skapt nytt liv i byen. Snart kommer også det nye helsehuset.

Akkurat som regioner trenger byer som motorer, trenger kommunene sentrum som kan være med på å skape den felles identiteten de fleste av oss ønsker å være en del av. Alle steder vil det alltid være en del skepsis når nye planer legges fram. Noen synes at sentrum får for mye i forhold til distriktene, mens andre mener pengene til fortau og kantstein skulle vært brukt til andre oppgaver. Men når et sentrum står ferdig slik det gjør på Åndalsnes, ser man at dette har vært et løft for alle i kommunen. Nye generasjoner er mer urbaniserte enn tidligere, og denne urbaniseringen vil de også ha lokalt der de er vokst opp. Det betyr fortetting i Molde, det betyr nye, sentralt plasserte leiligheter i Midsund og Eidsvåg. Og det betyr at ungdom fristes til å bli boende i kommunen og skaffe seg jobb og familie der. Det bør være et felles mål i hele regionen.