LEDER TIRSDAG 10. OKTOBER

Vekker vår dårlige plastsamvittighet

«Vi bør alle ha dårlig samvittighet for at vi har så skjødesløs omgang med plast.»

Ryddet strendene: Norges Miljøvernforbunds skip, «Miljødronningen», stoppet i helga i Romsdal og ryddet strendene på Hjertøya i Molde for plastsøppel.  Foto: «Miljødronningen»

Leder

Ryddeaksjonen som mannskapet om bord på fartøyet M/S «Miljødronningen» utførte sammen med frivillige på Hjertøya i Molde i helga, var en viktig påminnelse om hvor omfattende plastforsøplingen av strendene er. I løpet av noen timer samlet «Miljødronningen», som eies av Miljøvernforbundet, nærmere 200 kilo plastavfall fra strendene på den populære utfartsøya i Moldes skjærgard.

Strandryddingen på Hjertøya var en del av miljøorganisasjonens planlagte aksjoner på kysten fra Bergen til Tromsø denne høsten. Miljøvernforbundet fortjener ros for denne typen aksjoner. Sjøl på en bitte liten del av kyststripa, på Hjertøya, lå det plastavfall og plastsøppel i store mengder. Da skipet var i Ålesund, samlet det sammen 3,5 tonn plastavfall. Slik er tilstanden langs store deler av kysten. Vi husker bildene av hvalen som måtte avlives på Sotra i februar i år. Forskerne fant 30 plastposer i magen på hvalen. Forsøpling og forurensing av plast i havet er i ferd med å bli ett av våre aller største miljøproblem. Hvert år havner ufattelige mengder plast i havet: 8 millioner tonn plast! World Economic Forum har allerede slått alarm, og spår at uten en stor miljøinnsats vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet.

Vi bør alle ha dårlig samvittighet for at vi har en så skjødesløs omgang med plast i alle varianter. Den synlige plasten er mulig å samle sammen og resirkulere. Verre er det med mikroplast; ørsmå partikler fra plast som forvitrer, partikler fra fleeceklær vi vasker og den store kilden til forurensing: Små partikler fra bildekk som vaskes ut i naturen og via bekker og elver ender i havet. Vi har alle sammen et ansvar for å ta hånd om plastavfall og plastartikler, samle plasten til gjenvinning og jakte på materialer som kan erstatte plast der det er mulig. Myndighetene må bistå lokalmiljøene som rydder strender for plast, ved å sørge for gratis leveranser og mottak av plast. I næringslivet jobbes det med nye prosjekt for gjenbruk av plast. Gründere som ser nye muligheter for resirkulering av plast må hjelpes fram på alle mulige måter. Vi må plastforsøplingen til livs.