LEDER ONSDAG 13. SEPTEMBER

Krevende forhandlinger om makt

«Gjennom valgkampen lyktes Høyre med en strategi der de løftet fram Erna Solbergs styringsegenskaper.»

SØKER SAMARBEID: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har grunn til å være fornøyd med valget. Samtidig er det parlamentariske grunnlaget svekket.  Foto: NTB scanpix

Leder

Statsminister Erna Solberg kan glede seg over et godt valgresultat. De to regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har styrt i fire år. Det har ikke slitt nevneverdig på deres oppslutning. Samtidig vil valgresultatet gi regjeringa noen nye utfordringer. Det parlamentariske grunnlaget er svekket. De trenger støtte fra både Venstre og KrF for å sikre flertall. Dette, i kombinasjons med Senterpartiets vekst, gjør at Solberg nok må belage seg på flere nederlag i Stortinget. Samtidig er det mye som tyder på at pengebruken må bremses

Gjennom valgkampen lyktes Høyre med sin strategi der de løftet fram Erna Solberg styringsegenskaper. Når Stortinget møtes skal det handle om politikk, ikke person. Samtidig vil det være fokus på hvordan statsministeren håndterer avstanden mellom regjeringspartiene og de to partiene som i forrige runde var støttepartier. I går kom meldingen om at Venstre likevel vurderer å gå i regjering med Fremskrittspartiet, stikk i strid med det de sa i valgkampen. Kristelig Folkeparti (KrF) har gjennom hele valgkampen framstått utilpass med sin rolle som støtteparti. De ble en av valgets klare tapere. Det blir spennende å se hva slags strategi Knut Arild Hareide velger i fortsettelsen. Statsminister Erna Solberg var tydelig i sin invitasjon i går. Hun mener at vegen til politisk innflytelse går gjennom et samarbeid.

Sperregrensa ble, slik som ekspertene spådde, avgjørende for valgresultatet. De rødgrønne partiene fikk sammen med Miljøpartiet De Grønne flest stemmer. Ordningen med sperregrense og utjevningsmandat gjør at det likevel blir borgerlig flertall. Hadde sperregrensa vært på fem prosent ville resultatet tippet i de rødgrønnes favør. Et styrket Senterparti vil søke mot sentrum for å få støtte i flere av sine hjertesaker. Dette gjør noe med styringsbalansen. Samtidig vil et svekket Arbeiderparti ha et sterkt behov for å markere seg med en alternativ politikk. Erna Solberg vant valget. Forhandlingene kan bli krevende.