LEDER MANDAG 11. SEPTEMBER

Din stemme har stor verdi

«Valgkampen er en mønstring hvor politikerne møter folket ansikt til ansikt.»

INNSPURT: Fredag var den siste dirketesendte debatten mellom lederne til de ni største partiene. Over en million forhåndsstemmer gir håp om høg valgdeltagelse.  Foto: NTB scanpix

Leder

De siste meningsmålingene før valget tyder på at det kan bli svært jevnt. Valgkampen har i perioder vært bråkete. Noen velgere går kanskje med en følelse av at det som er aller viktigst for dem ikke har fått tilstrekkelig plass i det offentlige ordskiftet. Vi vil likevel oppfordre alle til å bruke stemmeretten. Professor Frank Aarebrot som døde lørdag sa det tydelig og godt: – Det er ingen stemmer som er ubetydelige. En tiendedels prosent kan utgjøre forskjellen.

For politikerne er valgkampen et langdistanseløp. Det fine med den norske valgkampen er at dette er noen intense uker hvor de som er engasjert har anledning til å snakke direkte med politikerne. For valgkamp er mye mer enn tv-sendte debatter og støyende reklame i digitale medier. Det er også en mønstring hvor norske politikere møter velgerne ansikt til ansikt, på valgmøter, i debatt og på gatehjørner. Vårt bestemte inntrykk er at dette er en svært viktig del av demokratiet. På sitt beste kan en valgkamp reduserer avstanden mellom politikerne og folket. Vi håper at politikerne husker sine løfter og tar med velgernes innspill inn i den kommende stortingsperioden.

Ytringsfrihet er en viktig verdi som vi som vi som samfunn skal verne om. I en valgkamp skal ingen trues til taushet. Politikerne har i perioder fått hard medfart. Vi ser at grenser tøyes i samfunnsdebatten, nasjonalt og lokalt. Uavhengig av hva en stemmer bør en verdsette den store jobben som blir lagt ned i en valgkamp, og de politikerne som står i stormen for det de tror på. Mange tar en stor belastning. Mangfoldet så vi godt i Storgata i Molde på lørdag under valgkampinnspurten. Det viste en valgkampinnspurt slik den skal være. Aktive politikere som fremmer eget parti sin politikk.

Over en million velgere hadde forhåndsstemt før valglokalene åpnet i går. Det er solid oppgang sammenliknet med forrige stortingsvalg. Ved valget i 2013 var det 78,2 prosents valgdeltakelse. Det var en oppgang sammenliknet med 2009. Vi håper at kveldens opptelling vil vise at enda flere valgte å bruke stemmeretten i år. Vi ønsker alle våre lesere et godt valg.