LEDER TORSDAG 7. SEPTEMBER

 Skremmende vær og manglende mot

«Hyppige værrekorder er beviset.»
Leder

USA stålsetter seg for en ny skremmende storm. Orkanen Irma herjer akkurat nå flere øyer i Karibien. Ifølge meteorologene er Irma den kraftigste orkanen som noensinne er målt i Atlanterhavet. Orkanen er ventet å treffe det amerikanske fastlandet i løpet av helga.

Minst 1.200 mennesker omkom i flom i India, Nepal og Bangladesh i forrige uke. Over 40 millioner mennesker er rammet, avlinger er ødelagte og hjelpeorganisasjoner frykter matmangel i det som beskrives som den verste flommen på mange år i regionen.

Fredag 25. august traff orkanen Harvey land og begynte sin ekstremt ødeleggende ferd inn over millionbyen Houston. Orkanen var den sterkeste siden 2005, med en fart på nesten 210 kilometer i timen. Ødeleggelsene er enorme.

Ingen klimaforskere vil hevde at orkanene og ekstremværet skyldes menneskeskapte klimaendringer. Uvær og ødeleggende stormer har herjet kloden lenge før mennesket kom til. Men det er likevel en utvikling som forskerne er samstemte om: Styrken på været skyldes mennesket. Hyppige værrekorder er beviset. Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og stormene kan bli enda kraftigere etter hvert som temperaturen på jorda stiger. Både lokalt, nasjonalt og internasjonalt kan det synes som vi alle har problem med å forstå hva som truer.

Forfatter Karl Ove Knausgård har oppsummert det slik: «For klimakrisen skyldes ikke enkeltpersoner, den skyldes ikke konsernledere eller politikere, den skyldes et samfunnssystem, en kultur som vi alle er en del av – ja, det er det som er oss. Og det er det som gjør det så vanskelig å forholde seg til: Mine handlinger er uskyldige og enkle, og dine handlinger er uskyldige og enkle, men summen av dem er ødeleggende. Ingen har ansvaret for det, alle har ansvaret for det.». Vi tror det er en klok tilnærming. For som Knausgård sier: «Oljeindustrien og politikerne er også oss, vi er alle i samme båt, vi lever alle i den samme verdenen. Og det ligger et håp i den tanken.»