LEDER MANDAG 4. SEPTEMBER:

Ingen endringer på Mørebenken?

«Får vi overraskelser som valgmålingene ikke har klart å fange opp?»

Målet Hvilke politikere fra Møre og Romsdal skal innta Mørebenken på Stortinget de fire neste åra?  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Leder

Rett før helga fikk vi to valgmålinger for Møre og Romsdal. Begge viste den samme tendensen som har vært de siste månedene: Høyre taper mest, mens Senterpartiet klatrer mest. Ellers er det relativt små endringer, og trolig blir det ikke endringer i det hele tatt på Mørebenken. Om vi skal stole på at målingene i Norge treffer bedre enn de gjorde i Brexit og det amerikanske presidentvalget, er det to store usikkerhetsmoment: Om Sp (Geir Inge Lien) eller KrF (Steinar Reiten) tar det åttende mandatet. Og: Hvor går utjevningsmandatet? I 2013 fikk Venstre utjevningsmandat i Møre og Romsdal, noe som førte Pål Farstad inn på Stortinget. Målingene som er gjort rundt i landet fanger ikke opp hvem som får det niende mandatet i Møre og Romsdal.

Høyre gjorde et svært godt valg i Møre og Romsdal i 2013. 26,2 prosent var vesentlig mer enn de to foregående valgene da de hadde 16,1 (2009) og 12,8 (2005). Nå får de 20,3 og 18 på de to ferske målingene – en liten oppgang fra tidligere målinger. Arbeiderpartiet er tilbake som største parti i fylket, men de har en nedadgående tendens inn mot valget. Ingenting tyder på at Ap skal få mer enn de to plassene de har i dag på Mørebenken.

Den store vinneren i årets valg blir nok Senterpartiet, sjøl om den kraftige veksten har avtatt. Partiet gjorde det sterkt også i kommunes- og fylkestingsvalget i 2015, og spesielt på Nordmøre har Senterpartiet tatt imot misfornøyde velgere fra både Arbeiderpartiet og Høyre. Dessverre for partiet er det langt fra sikkert at det er nok til å kapre deres andre mandat slik at Vestnes-ordfører Geir Inge Lien slår følge med Jenny Klinge til Løvebakken. Til det ser det ut til at Kristelig Folkeparti blir for sterke. De holder stand rundt 8 prosent og sikrer trolig sitt ene mandat.

Fremskrittspartiet har stått sterkt i Møre og Romsdal ved de tre siste stortingsvalgene, og sjøl om det blåser friskt rundt Sylvi Listhaug, ser det ut til at partiet fort kan havne på omtrent samme nivå som sist – det vil si rundt 20 prosent.

Men måling er måling, og vi får som regel noen overraskelser når valgresultatet kommer utpå natta 11. september.