LEDER LØRDAG 12. AUGUST

Kampen om de kristne velgerne

«Listhaug gjør det hun er best til – å snakke til sine egne tilhengere.»

Splitter Sylvi Listhaug gikk hardt ut mot KrF. Det kan vanskeliggjøre samarbeidet etter stortingsvalget.   Foto: NTB scanpix

Leder

Den siste uka har det vært full klinsj mellom KrF og Fremskrittspartiet. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har satt sinnene i kok i Kristelig Folkeparti etter en debatt i Politisk kvarter i NRK. Listhaug anklaget her Knut Arild Hareide for å være «den gode» som deler ut bistandspenger uten alltid å være så nøye på hva de går til og på å «gå på arrangement etter arrangement og snakke folk etter munnen». Det hele toppet seg med at hun beskyldte KrF-ledere for å «sleike imamer opp etter ryggen».

Særlig det siste fikk mange til å steile over språkbruken. Listhaug har sjøl sagt at det var en opphetet debatt og at hun nok var mer hissig enn hun pleier å være. Det er en spesiell ordbruk fra en statsråd, og Erna Solberg var raskt ute med å ta avstand fra denne typen retorikk mellom politikere i valgkampen. Solberg ser sjølsagt også at slike utspill ikke gjør det lettere å sette seg ned etter valget og sette sammen noe regjeringssamarbeid. Sjøl om det er uaktuelt for KrF å sitte i en regjering sammen med Fremskrittspartiet, er Høyre og Frp avhengige av støtten fra et parti som Kristelig Folkeparti om de skal fortsette som mindretallsregjering.

Det er vanskelig å se på flere av Sylvi Listhaugs utspill som annet enn en kamp om de kristne velgerne. Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen er det imidlertid ikke så mange kristne velgere å slåss om. I et intervju med NRK sier han at det kan være plagsomt for KrF å ha en konkurrent som formulerer politiske budskap basert på kristne verdier, men han har liten tro på at det flytter store velgermasser. Reaksjonene fra kristne miljø har heller ikke gitt Frp noen synlig positiv effekt for partiet.

Listhaug gjør det hun er best på – å snakke til sin egen tilhengerskare blant Frp-velgere. Hun spiller ut «snikislamisering»-kortet nok en gang og skårer helt sikkert poeng blant egne støttespillere. Og med tanke på å synliggjøre forskjellene på de politiske partiene, er det sunt å få kortene på bordet. Men i forhold den borgerlige kampen for å unngå rødgrønn regjering fra høsten, virker ikke slike utspill spesielt konstruktive.