LEDER MANDAG 20. MARS

Tror på sosialismen

«SV skal igjen finpusse ideene bak sitt partinavn – sosialistisk.»

Går til venstre Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen.   Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Leder

Sosialistisk Venstreparti (SV) sitt landsmøte i helga startet optimistisk på fredag. Først med en liten, men hyggelig, oppgang på siste meningsmåling. Og så med intern entusiasme for at partiet nå skal ha en klarerer profil og strenge krav til mulig regjeringspartner Ap.

Men det er langt igjen til de store høgder SV var på rundt årtusenskiftet. Valget i 2001 ga partiet rekordhøge 12,5 prosent av stemmene og hele 23 representanter på Stortinget. Men etter åtte år i rødgrønn regjering falt oppslutningen jevnt og trutt. Helt ned til sperregrensa og faren for ikke å få en eneste stortingsrepresentant. Sist det var så ille er helt tilbake i 1977, da SV fikk en oppslutning på 4,2 prosent og to representanter.

Partileder Audun Lysbakken vil ha et parti som skal gjenvinne sin posisjon i norsk politikk gjennom å være et tydelig alternativ. Ikke bare til den borgerlige siden, men også i forhold til sine tidligere regjeringspartnere, Ap og Senterpartiet. Det skal stilles krav til et nytt regjeringssamarbeid, perioden med «kompromiss og utydelighet» er over. SV skal igjen finpusse ideene bak sitt partinavn – sosialistisk.

Det blir spennende å se den nye strategien i en valgkamp, hvor SV samtidig er med i et mulig regjeringsalternativ. Lysbakken har sjøl vist til hvordan KrF har greid å profilere seg som støtteparti til den blåblå-regjeringa. Som SV hadde også KrF stor oppslutning rundt årtusenskiftet, med 12,4 prosent av stemmene ved valget i 2001 og 22 stortingsrepresentanter. Også KrF har falt betydelig siden den gang.

Men mens KrF har hatt betydelig innflytelse ved å være et støtteparti til regjeringa Solberg, er framtidas posisjoner mer uklar for SV. I dag har ikke partiet en tilsvarende posisjon, sjøl om det kommer på vippen etter valget. For Ap og Jonas Gahr Støre vil ha flere muligheter til å få regjeringsmakta.

I europeisk politikk har opprøret mot de styrende ført til økt oppslutning for mindre partier i begge ender av den politiske skala. For SV kan det gi håp om at en klarere sosialistisk profil vil gi gevinst.