Representanter fra verdens mest kjente motorprogram, britiske Top Gear, har vært på Nordvestlandet for å gjøre opptak. Programmet er en av BBC sine største suksesser. Serien er nå inne i sin 23. sesong, og har blitt vist i over 150 land. Hva som egentlig har skjedd med de planlagte opptakene er fortsatt noe uklart. På forhånd hadde Top Gear-gjengen søkt om stenging av både Atlanterhavsvegen og Trollstigen. Opptakene den aktuelle kvelden ble avlyst. Dette til tross for at biler og mannskap skal ha blitt transport til området.

Lørdag kunne journalist Erik Hattrem fortelle at Top Gear hadde fått avslag på en søknad om dispensasjon fra fartsgrensene i den perioden Trollstigen var stengt for annen trafikk. Søknaden som var sendt til lensmannen i Rauma omhandlet også Måndalstunnelen og Vågstrandtunnelen. Lensmann Andreas Hustad avviste søknaden. – Jeg sa ja til filming og vegstenging på den svingete vegen. Men jeg har ikke fullmakt til å si at noen kan gjøre lovbrudd. Dersom det skulle skje en ulykke, hvem sitt ansvar var det da, sa Hustad til NRK.

For reiselivet i Nordmøre og Romsdal vil en Top Gear-episode fra vårt område ha svært stor verdi. I etterkant av at avslaget ble kjent har det vært en diskusjon om Rauma-lensmannens avgjørelse. Ut fra den tilgjengelige informasjonen virker det som om lensmannen i Rauma tok den riktige avgjørelsen. Trollstigen og Atlanterhavsvegen er viktige reiselivsprodukt. Samtidig skal vi ikke glemme at det er bruksveger for folk som bor i området. Begge vegstrekningene har vært utsatt for fartsovertredelser. Hva slags signal man hadde sendt ut ved å gi Top Gear adgang til å bryte vegtrafikkloven?

Det er positivt at lokale veger er ettertraktet av motorbransjen. Dette gir verdifull reklame for vårt område. Vi synes det er riktig å strekke seg langt for å oppnå slik eksponering. Samtidig må en lensmann forholde seg til sine fullmakter.