Det nytter å arbeide med å forbedre trafikksikkerheten. Et tilbakeblikk på ulykkesstatistikken for 2015 viser en oppløftende utvikling: Samtidig som trafikkmengden øker, mister færre mennesker livet i trafikkulykker på vegene her i landet. I fjor omkom 125 personer i ulykker i trafikken. Det er det laveste tallet på 65 år. For å ha et grunnlag å sammenlikne på: I 1970 var det 560 trafikkdrepte i Norge.

Vi skal aldri slå oss til ro med statistikk som viser at ting går i riktig retning. Hver eneste omkomne i trafikken er én for mye. Tallene viser at i tillegg til personene som mister livet i trafikken, er det et stort antall som blir hardt skadd. Svært mange mennesker får livet snudd opp ned etter å ha blitt skadd i ulykker.

Alarmen bør gå hos oss alle fordi de aller fleste trafikkulykkene har vi sjøl skyld i. Dødsulykker skyldes ofte møteulykker, der biler kommer over i motgående kjørefelt, eller utforkjøringer. Forskerne ved SINTEF har avdekket at hver tredje møteulykke og utforkjøring skyldes tretthet. Sjåføren har døste av et øyeblikk eller sovnet. Det er også påvist at mange ulykker skyldes sjåfører som er påvirket av medikamenter, narkotika eller alkohol. Fikling med mobiltelefon og GPS under kjøring er en risikofaktor – og helt unødvendig.

Anstrengelsene for å gjøre det sikrere å ferdes i trafikkøen, er et langsiktig og omfattende prosjekt. Vegmyndighetene har bygget bedre veger, satt opp midtdelere, saltet og strødd vinterveger. Bilprodusentene laget stadig mer sikre biler. Det store ansvaret for at ingen kommer til skade i trafikken ligger likevel hos hver av oss bilførere. Ta ansvaret fullt ut i 2016!