Ved inngangen av 2016 er det usikkerhet i arbeidsmarkedet. I går kunne Romsdals Budstikke bringe nyheten om at et stort forskningsprosjekt om norsk industri skal styres fra Molde. Ikuben og Høgskolen i Molde ønsker gjennom prosjektet å bidra til at norske industribedrifter skal takle framtidas utfordringer. Prosjektet har ei ramme på 25 millioner kroner over fire år. Lokale industribedrifter og Forskningsrådet samarbeider om prosjektet.

Prosjektets ambisjon er riktig. Industrien i Møre og Romsdals må være framoverlent og framtidsrettet. Ny teknologi vil gi nye muligheter. Flere av delprosjektene er kunnskapsprosjekt som bidrar til utvikling i fagmiljøet rundt bedriftene og høgskolen. Den enkelte bedrift legger mye ressurser i omstilling. Samtidig tror vi at et slikt overordnet prosjekt kan være en viktig støtte for bedriftene. Kunnskapsparkens nye laboratorium har som ambisjon å hjelpe bedrifter med å få fram nye prototyper på en billigere og raskere måte enn i dag.

Samarbeidet mellom Høgskolen i Molde og Ikuben kan bli relevant for industribedrifter flere steder i landet. Dette er en av årsakene til at prosjektet vant fram i kampen om forskningsmidlene. Dette viser betydningen av å bygge opp, og videreutvikle et lokalt fagmiljø. Samarbeid mellom høgskolen og næringslivet er et viktig stikkord her. Målsettingen må være at resultat av lokal forskning raskest mulig kan rulles ut i bedriftene. Da er det viktig at næringslivet også har en rolle i utforming av prosjektene. På dette området kan Høgskolen i Molde og Ikuben støtte seg på seks års erfaring.

I går arrangerte næringslivet i Romsdal sitt årlige romjulstreff i Molde. Sjøl om arbeidsmarkedet nå er tøffere er det viktig at slike arrangement også gir framtidstro. Prosjektet som ble kjent gjennom Romsdals Budstikke i går er et eksempel på at man i et tøffere marked fortsatt setter seg høye mål. Det tror vi vil bli viktig i de kommende månedene. På samme måte tror vi det er viktig at Høgskolen og bedriftene er flinke å kommunisere undervegs i prosjektet.