Den som skal lede helseforetaket i Møre og Romsdal, må ha egenskapen å sove godt om natta. De siste 15 månedene har bydd på alt annet enn havblikk i det helsepolitiske Møre og Romsdal.

Tirsdag 23. februar, midt på dagen, ringer telefonen hos styremedlemmene i Helse Midt-Norge, som eier helseforetaket i Møre og Romsdal. På saklista står én sak: Oppnevning av nytt styre for Helse Møre og Romsdal for de to neste åra.

Rett mann for Helse Midt

Jeg er ganske trygg på at styrelederen de to siste åra, Stein Kinserdal fra Åsgårdstrand, får styrets fulle tillit til å lede Helse Møre og Romsdal videre. Årsaka er like enkel som den er grunnleggende: Eieren har tiltru til at Stein Kinserdal er den beste lederen for et styre som kan få økonomien i Helse Møre og Romsdal på rett kjøl. Samspillet mellom Kinserdal og administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal fungerer godt.

Det klare signalet på hvordan tillitsforholdet mellom Stein Kinserdal og styret i Helse Midt er, kom i styremøtet i Stjørdal 4. februar i år. Dit var Kinserdal invitert – eller innkalt, som han sjøl ærlig nok omtalte det – for å fortelle Helse Midt-styret hvordan han med styrets og Espen Remmes hjelp skulle giet  godt pasienttilbud, ha tøff styring på pengebruken og med entusiasme bygge Sjukehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset med lokalmedisinsk senter i Kristiansund.

Styret i Helse Midt hadde forventninger til Kinserdals orientering. Etterpå fikk Kinserdal lovord. Hadde Helse Midt-styret ment at Kinserdal var en mann på oppsigelse, ville de aldri gitt ham oppmuntring og grønt lys til å kjøre på med omstillingsarbeidet. Du klapper ikke en person på skuldera ei uke og gir ham fyken uka etter.

Da det stormet som verst

Stein Kinserdal fikk stor oppmerksomhet på tampen av 2014 da tomtevalget for det nye akuttsjukehuset for Nordmøre og Romsdal skulle tas. Særlig to enkeltheter førte til det: Det ene var at Kinserdal oppfattet et nikk fra helseminister Bent Høie som at Høie var enig i Molde-alternativet. Dette nikket forklarte Kinserdal under høringen i Stortingets kontrollkomité 13. februar 2015 at han hadde feiltolket.

Den andre enkeltheten gjaldt utvekslingen av eposter mellom Kinserdal og Astrid Eidsvik om sluttavtalen hennes da hun gikk av som adm. direktør.

Styrelederen høstet kritikk fra overlegene i Kristiansund, Volda og Ålesund som konkluderte med mistillit til Kinserdal.   Denne mistilliten fikk næring også i styret i Helse Møre og Romsdal. Styremedlem Kirsti Slotsvik fra Ålesund uttalte til Sunnmørsposten: «Vi må ta mistillitserklæringen fra overlegene på alvor».

Hardere i klypa

Etter høringsrunden i Stortinget i fjor vinter, har Stein Kinserdal framstått som tydeligere og tydeligere for hvert styremøte. Han har forhandlet fram avtalen med Helse Midt om at Møre og Romsdal må få rimelig tid til å sette i verk omstillinger og effektiviseringstiltak. Og Kinserdal har vist til at det ikke trengs å bruke krisebegrepet når Helse Møre og Romsdal skal bruke 100 millioner kroner mindre i år.

«Vi har 200 resultatenheter i dette helseforetaket. Hvis hver av dem sparer 500.000 kroner, er vi der vi skal være», sa Kinserdal. Han har også vært tydelig på at omkamper om beslutninger, er uaktuelt. «En kultur som sier at omkamper er det samme som kvalitetssikring, er dømt til å tape», sier han.

Kinserdal står for kontinuitet i et helseforetak som har hatt tre direktører og to styreledere på to år.

Når det nye styret skal oppnevnes, blir det neppe mange bytter. Kinserdal får fortsette. Helse Midts representant, Torbjørg Vanvik, skal trolig også fortsette. Svein Anders Grimstad fra Sunndal ansees å få fornyet tillit. Petter Bjørdal fra Ørsta også. Usikkerheten står, etter det vi forstår, om den siste styreplassen som Kirsti Slotsvik har.

Tirsdag formiddag kommer fasiten.