Det er tidligere gjort et omfattende arbeid når det gjelder plantegninger, noe som tilsier raskere igangsetting.  Kommunedirektøren har signalisert at saken kommer opp i kommunestyret i juni 2023. Det forutsettes at det blir gitt tilskudd fra husbanken til byggingen.

Arbeiderpartiet foreslo den 27.10.2020 at det blir bygget kun sykehjem med nødvendige funksjoner herunder mytt kjøkken. Dersom kommunestyret den gangen hadde vært enig med arbeiderpartiet, ville vi i dag vært kommet relativt langt i byggingen av nytt sykehjem.

Kommunestyrets flertall vedtok derimot i dette møtet at det skulle bygges sykehjem med 52 plasser inkludert kjøkken og dagsenter samt nye lokaler og kontorer for alle helsetjenester i et nytt helsehus. Med utgangspunkt i dette vedtaket har administrasjonen og innleide konsulenter lagt ned et omfattende arbeidet med helsehusplanene.

 Kostnaden på helsehuset var da saken kom opp igjen i september 2022 kommet opp i 320. mill.  I dette møtet kom hele kommunestyret fram til at dette har vi ikke råd til, prosjektet må reduseres.  Alt tyder på at det vil bli fattet et vedtak som stort setter er likt det Arbeiderpartiet kom med for nesten 3 år siden når saken kommer opp i kommunestyret i juni 2023.

Eldreomsorgen fram mot 2040.

Administrasjonen mente i 2017 at det var behov for i overkant av 50 plasser (enheter?) fordelt på sykehjem og bemannede omsorgsleiligheter.  Administrasjonen korrigerte etter hvert dette og kom fram til at behovet kun var sykehjemsplasser, og da 52 rom/plasser.

Jeg har hele tiden ment at dette er for mange sykehjemsplasser.  Behovet for sykehjemsplasser burde også framkommet som en del av en helhetlig helse og omsorgsplan, en plan som tar hensyn til befolkningsutviklingen både blant yngre og eldre, og antatt samfunnsmessig utvikling fram mot 2040.  Administrasjonens beregninger om at vi har behov for 52 plasser i 2040 er for så vidt greit dersom vi skulle drive en eldreomsorg på samme måte i 2040 som vi gjorde i 2017.  Bakgrunnen for at administrasjonen den gang kom fram til at en må ha 52 plasser skyldes den store økningen i antall eldre over 80 år fra i dag med 125 personer, til 340 personer i 2040. (en økning på ca. 170 % )

Gjemnes kommune har i dag 35 sykehjemsplasser fordelt på somatikk og demens.  11 av disse plassene er leid ut til Kristiansund kommune.  Jeg antar at det i dag er fra 21 til 24 pasienter ved sykehjemmet som er hjemmehørende i Gjemnes kommune.  Det er et langt sprang fra et behov på 22 plasser til et behov på 52.  Kommunedirektøren opplyste i kommunestyremøtet den 2. mai på spørsmål fra høgres Jon Hals at behovet for plasser til egne innbyggere i dag er dekt. Ingen på venteliste, samtlige utskrivingspasienter fra sykehus er tatt imot.

Grunnen til at jeg mener vi ved bygging av nytt sykehjem bør redusere antall plasser fra 52 plasser er at vi ser store endringer i samfunnet.   Blant annet ser vi at flere eldre flytter i mer sentrumsnære leiligheter.  Det er også en utvikling på området med bruk av kommunikasjonsutstyr og tekniske hjelpemidler.

Et interessant spørsmål er hva vi vil, vi som er i den aldergruppen og som sannsynligvis vil få behov for pleie og omsorgstjenester fram mot 2040 og videre.  Ønsker vi en institusjonsbasert tjeneste eller en tjeneste der flest mulig kan bo i egne tilrettelagte boliger med bistand fra hjemmetjenesten? Arbeiderpartiet har som nevnt tidligere i innlegget etterlyst fra administrasjonen en helhetlig helse og omsorgsplan som tar hensyn til de endringssignaler som er nevnt ovenfor. En slik plan ville gitt brukerorganisasjonene og politikerne større muligheter til innsikt og påvirkning og ikke minst skapt debatt og diskusjon.

Den største utfordringen vi ser kommer er den store økningen av antall eldre over 80 og etter hvert over 90 år.  Statistisk sentralbyrå har for Gjemnes beregnet en økning fra i dag og fram til 2040 på ca. 170 %.  Dersom vi i dag for eksempel bruker 30 årsverk til tilsyn og pleie av gruppen over 80 år og har tenkt å drive tjenesten videre som i dag vil vi måtte ha 80 årsverk i 2040.  Flere kommuner sliter allerede i dag med å få på plass fagpersonell.  Min påstand er at det vil være umulig å rekruttere tilstrekkelig med fagpersonell i 2040 dersom vi ikke legger om tjenesten og driver på en annen og mindre ressurskrevende måte.

Dagens bemanning ved sykeheimen får svært gode tilbakemeldinger fra pasientene. Kommunestyret og den administrative ledelsen må legge enda mer til rette slik at de ansatte har innflytelse over eget arbeid og føler tilhørighet, trygghet og tillit.   Flest mulig må være fast tilsatt og ha 100 % stillingsstørrelse.  Rekruttere og beholde fagpersonell vil for Gjemnes kommune være et viktig mål framover mot 2040.

Gjemnes Kommune har igangsatt et boligprosjekt der et av målene er å få flere innbyggere til kommunen. I den forbindelse planlegges bygging av enkle tilrettelagte boliger bl.a. beregnet på eldre.  I forbindelse med dette prosjektet bør det også planlegges og bygges leiligheter i bemannede bofellesskap.  Flere tilrettelagte boliger og bemannet bofellesskap vil bidra til å redusere behovet for sykehjemsplasser.  I tillegg til dette må kommunen allerede i kommende valgperiode starte en opptrapping av hjemmetjenesten samt dagtilbudet for de med demens sykdom.

En institusjonsbasert tjeneste vil framover mot 2040 være mer ressurskrevende enn en hjemmebasert tjeneste.  Etter min mening bør vi klare oss med færre sykehjemsplasser enn de planlagte 52 plassene. Det bør istedenfor satses på tilrettelagte boliger, bofellesskap og hjemmetjenesten.

Da venter vi med spenning på hva kommunedirektøren legger fram i kommunestyremøtet i juni 2023.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal