Flere bønder trengs hvis vi skal opprettholde og helst øke matproduksjonen vår. Hun trenger likevel ikke lage en motsetning mellom det å dyrke mer grønt, som hun selv vil, og det å drive med husdyrhold.

Plantedyrking og husdyrhold henger sammen: Når husdyra omgjør planter som vi mennesker ikke kan spise til næringsrik mat til oss, bidrar de også med gjødsel som fører til god vekst på planter som vi faktisk kan spise. Kanskje gjødsel som Stordalen vil bruke når ho blir bonde.

Stordalen skriver i et svar til meg som om jeg oppfordrer folk til å spise mer kjøtt. Men jeg har derimot pekt på at budskapet fra Stordalen om å spise mindre kjøtt kan forvirre folk veldig. Et endra kosthold på bakgrunn av feil råd, vil føre til at det norske kulturlandskapet vokser igjen.

Dette kulturlandskapet er grunnlaget for at vi kan opprettholde et livbergende husdyrhold - og helt nødvendig matproduksjon – her til lands. Her har vi små muligheter til å dyrke proteinholdige plantevekster til menneskeføde.

Det norske kostholdet må være basert på de ressursene vi har tilgjengelig. Og nordmenn trenger protein. Da må kostholdet vårt inneholde kjøtt, fisk, egg og melk. Slik opprettholder vi landbruk i hele landet og en sjølforsyningsgrad som er til å leve med. Dette er særlig viktig i framtidige kriser og kriger der import blir vanskelig eller umulig.

Vi har lite dyrkbart areal her til lands, bare 3 prosent av det totale arealet. 2/3 av dette igjen er nesten utelukkende egna til husdyrhold. Vi kan svært gjerne spise mer frukt, grønt og bær og stimulere til mer norsk produksjon av dette. Men reduserer vi husdyrholdet mye, overlever vi ikke som folk.

Visse typer husdyrhold er et stort problem både for klimaet og for dyrehelsa. Ser vi til utlandet, finner vi ekstremt store innhegninger med kjøttfe som lever omtrent bare på kraftfôr. Dette er det all grunn til å problematisere og kjempe mot. Men norske bønder må ikke henges ut for uheldige driftsformer andre steder i verden.

En tredel av landbruksarealet er egna til å dyrke særlig korn, men også enkelte grønnsaker, frukt og bær. Det er viktig å øke sjølforsyninga på dette, men kvaliteten på kornet varierer mye fra år til år. Det beste kornet blir spist direkte av oss mennesker, men store deler blir ikke etterspurt som menneskemat. Da hjelper husdyra oss med å omgjøre dette igjen til næringsrikt kjøtt, egg og melk.

Det er bra at husdyra slik gjør det mulig for kornbonden å få solgt kornet, opprettholde lønnsomheta og redusere risikoen. Jeg tror også Stordalen kan se at dette er positivt. Og vi er helt enige om at det viktige arbeidet med å redusere klimagassutslipp må holde fram i alle næringer, også landbruket.

I et gras- og beiteland som Norge vil husdyra alltid være svært viktige. Det er krevende å dyrke varmekjære vekster som avokado, banan og bønner her, men gras og eng er det rikelig av. I Norge må vi sjølsagt også tenke sjølforsyning og matsikkerhet - og produsere den maten som er mulig i den naturen vi har.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal