Det er kaldt i april. Helt til langt sør i Frankrike, hvor bøndene må bruke fakler for å unngå at vindruene skal bli skadet av nattefrosten. I Romsdal er våren utsatt.

Men budskapet fra de utallige mange forskerne som nå følger med på vær og ikke minst klimaendringer er entydige. Verden blir stadig varmere, og det virker mer og mer uunngåelig at vi ikke oppfyller de mål et helt (nesten) verdenssamfunn er enige om.

Tidligere denne uka la FNs klimapanel igjen fram en rapport som forsterker et allerede dystert budskap: Hvis temperaturen fortsetter å stige som nå, vil temperaturøkningen snart være 4 grader før år 2100. Mens de nevnte klimaavtaler har lovet å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.

FNs generalsekretær António Guterres kom med sterke ord under en pressekonferanse mandag kveld. – Det er på tide å slutte å brenne planeten, og starte å investere i den rikelige fornybare energien rundt oss, sa Guterres. Han kom med et klart budskap til oss, som bor i land som lever av fossil energi: – De farlige radikale er de som øker produksjonen av fossil energi. Å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap!

Både for norske styresmakter og norsk næringsliv, inkludert oljebransjen, har og er klimapolitikken vanskelig. Det er brei enighet om at vi må fremme en grønn omstilling og at Norge må bidra til å redusere klimautslippene. Olje og gassgiganten Equinor vil også være ledende i produksjonen av klimavennlig energi.

Men allerede før krigen i Ukraina higet Europa etter norsk olje og gass. Energibehovet er så enormt mye større enn det grønne løsninger kan gi nå. Etter at russiske styrker invaderte Ukraina har behovet blitt enda større. En bærekraftig klimapolitikk synes mer krevende. Men klimaendringene går sin gang. Vi blir tvunget til å ta vanskelige valg. Ut av kriser kan det også komme gode omstillinger.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal