Akkurat nå er verdens ledere samlet til klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt. Slik de før har vært i en rekke kjente og mindre kjente byer verden over, hele 27 ganger. Dessverre er vi nok mange som føler at slike toppmøter synes mer som en gjentakende forestilling mer enn et realistisk forsøk på å bremse en stadig voksende verdenskrise.

Sist toppmøte i Glasgow ble avsluttet med optimisme og håp, slik det har vært så mange ganger etter klimasamlinger. Etter det har verden gått ganske av hengslene, med krig i Europa, energikrise og et bokstavelig talt iskaldt klima mellom verdens største og mektigste nasjoner.

Kan vi i en slik verdenssituasjon i det hele tatt ta innover oss den katastrofen, som et overveldende flertall av verdens forskere sier vil ramme oss? Vi blir nødt uansett. For selv det minste lille brems i temperaturøkningene kan bety så store forskjeller framover.

Bare i år skal over 15.000 mennesker ha mistet livet i hetebølger i Europa. Rett før klimatoppmøtet startet kom tallene som viser at det ikke bare om sommeren det er varmt i vår del av verden. I Frankrike var for eksempel gjennomsnittstemperaturen i oktober den høgeste som noen gang er målt, ifølge France 24.

– Vårt livs kamp, sa FN-sjef António Guterres om klimaarbeidet da han talte i starten av FNs klimatoppmøte i Egypt. – Vi er på full fart mot klimahelvete. Menneskeheten har et valg: samarbeide eller gå til grunne.

Det er alvor nå.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal