En av fem nordmenn har vedfyring som hovedoppvarming, skriver avisa Nationen, som kan fortelle at det har gitt rekordsalg av vedovner i Norge. Bakgrunnen er sjølsagt først og fremst enorme prisøkninger på strøm, spesielt i Sør-Norge. Undersøkelsen viser at halvparten av den norske befolkningen fyrer med ved når strømprisene er høge og kulda setter inn.

Det er flere gode grunner enn lavere kostnader for vedfyring. Som samfunn er det bra for beredskapen at mange kan sikre seg oppvarming på denne måten. Ved en krise er strømnettet ofte utsatt. Da blir vedfyring den viktigste oppvarmingskilden. Like gunstig er det ikke for dem som har luftveisplager, kraftig økning i vedfyringen skaper dårlig klima i byene. Det er også mange som ikke har tilgang på vedfyring der de bor.

Tidligere i år ble det slått full alarm om kommende strømkrise i Europa, samtidig steg etter hvert strømprisene i Norge til uante høgder. Krigen i Ukraina var hovedårsak. Den russiske gassen ble brått borte. Men for noen uker siden ble krisen nesten avblåst. For raskere enn noen hadde trodd greide Europa å snu seg om. Snart lå gasskipene i kø utenfor europeiske byer for å levere. Samtidig som mildvær ga lavere forbruk, masse nedbør fylte opp vannmagasin og vind fikk fart på vindmøllene. Norge kunne plutselig importere billig kraft.

Forhåpentligvis slipper vi noen strømkrise i vinter, med rasjonering og skyhøge priser. Men det blir neppe billig strøm framover. Norske husholdninger har brukt betydelig mindre strøm i september og oktober i år sammenliknet med 2021, ifølge NVE. Økte strømpriser er forklaringen. Men for dem som har minst, er strømkrisen en hard realitet framover også. De kan heller ikke fyre opp i ovnen.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal