Denne uka kunne Dagbladet fortelle at selskapet Norkart, som leverer IT-systemer for kart- og eiendomsinformasjon, har vært utsatt for et dataangrep. Selskapet frykter at persondata for opp mot 3,3 millioner mennesker i Norge har kommet på avveier.

Omtrent samtidig ble det kjent at Økokrim mener rundt 750 nordmenn har blitt frastjålet omtrent 50 millioner kroner i kryptovaluta etter hacking av nettspillet Axie Infinity. Totalt ble det stjålet kryptovaluta til rundt fem milliarder kroner.

Det er siste hendelse i en lang rekke nyheter om omfattende digital kriminalitet de siste månedene. Tidligere i år husker vi at medieselskapet Amedia ble hacket, og at mange lokalaviser ikke kunne trykkes.

Dataangrepet mot Amedia kostet selskapet om lag 30 millioner kroner. Cirka halvparten er knyttet til tapte abonnements- og annonseinntekter. Også Nortura ble utsatt for et angrep i desember 2021, og har ifølge konsernledelsen hatt flere titalls millioner kroner i ekstra kostnader.

Ingen bransje ser ut til å være trygg. Og skadevirkningene kan være enorme. Ved siden av de rent økonomiske skadene, kan tap av tillit og renomme koste dyrt. Kunder og forretningsforbindelser kan bli hardt rammet.

Digital kriminalitet kan ofte være økonomisk motivert, men også politiske motiver, konflikter og krig kan være bakgrunnen for at bedrifter, statlige virksomheter og privatpersoner blir rammet. Da krigen i Ukraina startet gikk norske myndigheter ut å advarte mot større fare for dataangrep.

Vi er som samfunn og som enkeltpersoner for dårlig beskyttet mot dataangrep. Dessverre kan det synes som om kriminelles kompetanse ofte langt overskrider kompetansen til det som skal beskytte oss mot ulovlighetene. Det er viktig at den enkelte tar ansvar for sin digitale sikkerhet, og at bedrifter og samfunnsinstitusjoner har god beredskap. Vi trenger også at kompetansen hos dem som skal sikre oss mot slike angrep styrkes.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal