Selskapet som søker Olje- og energidepartementet om å etablere en flytende havvindpark på 100 kvadratkilometer, unngår behendig å nevne en eneste negativ faktor slik virksomhet kan medføre for den maritime økologien.

Edvard Breivik, 1. kandidat Rødt Molde og Iver Vaagen, 1. kandidat Rødt Hustadvika Foto: Privat/RB

Imidlertid ligger de omsøkte områdene i relativ nærhet til to av vårt distrikts viktigste matfat, - Buagrunnen og grunnene ved Griptaren!

Dette vil medføre at nabo-områdene til den planlagte vindturbinparken involverer noen av Romsdalskystens viktigste gyte- og oppvekstområder for ville fiskebestander. Her lever et stort og variert spekter av fisketyper, her finnes særdeles betydningsfulle gyteområder for norsk vårgytende sild og i disse maritime arealene gyter torsk og hyse. I disse områdene inngår også vandringsruter for fisk, korallokaliteter og tareskog. Med andre ord risikeres tap av viktige ressurs- og bruksområder for fiskeri og naturmangfold.

Den største trusselen mot den maritime økologien utgjøres av giftstoffer fra vindturbinenes vinger. Gjennom slitasje og erosjon avsettes skadelige stoffer som tas opp i næringskjeden og slik truer både helse og miljø for mennesker og livet i havet. Avstanden fra turbinenes plassering til områder der de forgifter naturen i havrommet, spiller svært liten rolle ettersom giftstøvet fraktes med vinden for deretter å gå i sjøen styrt etter de aktuelle vindforholdene.

Vindturbinbladenes ytterste del er dekket med et belegg for å holde bladene glatte og rene. Belegget består av PFAS, en gruppe med svært giftige stoffer. Selve vingen består hovedsakelig av glassfiber og epoksy. Epoksy inneholder bisfenol A (BPA), en gruppe med svært giftige stoffer. Det ytre laget med epoksy og PFAS forvitrer av sollys/UV-stråling, salter og mekanisk slitasje fra regn, snø og partikler i lufta. Både PFAS og BPA er miljøgifter som er skadelige for alle levende organismer når det havner i naturen i havrommet. Disse stoffene hoper seg altså opp i næringskjeden på samme måte som DDT.

EU og Norge vil nå forby PFAS. Det er all grunn til å stille spørsmål om hvorfor dette skal tillates på vindturbiner? Rødt etterlyser i denne sammenhengen at den norske Naturmiljøloven gjør seg gjeldende!

Selskapet Wind Catching Demo AS planlegger å teste sin pilot ved METCentre utenfor Karmøy. Her er det åpnet opp et testområde som har blitt innvilget unntak fra normal saksgang og konsekvensutredning. Windcatching-piloten skal testes der i perioden 2024-2027, men det er angitt at senteret der ikke vil ha kapasitet til å tilrettelegge for fullskala uttesting. De søker derfor om å komme til Mørekysten for å starte fase 1-3 i sitt prosjekt. Fase 1 skal foregå med tre nedskalerte multirotorflytere for å blant annet: «øke kunnskapsgrunnlaget for denne typen løsning sin påvirkning på marin flora og fauna». Hvorfor skal det viktige fiskeriet på Mørekysten bli en forsøkskanin uten at man får gjennomført en ordinær konsekvensutredning og saksgang? Det burde jo konkluderes fra piloten på Karmøy før man risikerer å lage ubotelig skade på våre fiskebestander.

Det fremstår som utbyggernes hovedargument for å avvike fra normal saksgang, at det trengs flere testområder i Norge.  Dette mener utbyggerselskapet er nødvendig for å få til en rask og storstilt utbygging av havvind. Slik vil også regjeringas ambisjoner om det såkalte grønne skiftet kunne innfris.

I tillegg til de tre krisene knyttet til klima, forurensing og tap av naturmangfold, som Montreal-erklæringen løfter frem, kan verden også stå ovenfor en matkrise, som blant annet skyldes krigen i Europa. Da er det svært viktig å ta vare på norske havområder for matproduksjon. En storstilt utbygging av havvind kan ødelegge matfatet vårt. Lydbølger, vibrasjoner, høyintensive blinkende lys som følger med havvindturbinene samt forurensning fra partikler av epoxy, glassfiber og Bisfenol A kan ha store påvirkninger. Hvordan vil dette påvirke plankton, krill, raudåte og alle andre organismer som lever i havet? Det vet vi foreløpig veldig lite om. Havet er et kjempestort økosystem. Påvirkninger i levemiljø vil endre forutsetningene for alle små og store skapninger i dette økosystemet.

Rødt Hustadvika og Rødt Molde mener havvind ikke er løsningen på klimaendringer. Vi er tydelige på at industrialisering av havet kan være å spille russisk rulett med det maritime økosystem og vårt livsgrunnlag. Man bør utvise varsomhet og være føre var, og i alle fall ikke gi unntak som øker risikoen for nye feilskjær som går ut over livet i havet. Havvindselskapet skal ha et møte med Aukra og Hustadvika kommune for å orientere om planene. Dette møtet bør arrangeres som et folkemøte for alle innbyggerne i regionen.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal