Norge er fra før i verdenstoppen på matvarepriser, med det siste årets prisstigning befester vi stillingen. Men over hele verden stiger matvareprisene voldsomt. Det er bare det at vi i Norge har så høge priser fra før.

Hvis du ikke har merket at maten er blitt betydelig dyrere det siste året, faster du eller er veldig rik. For alle vi andre må betale betydelig mer for å fylle handlenettet. Tar vi med at alt annet, som strøm, drivstoff, klær og huslån, er regninga langt større enn for et år siden. I 2022 steg prisene på mat og drikke hele 11,5 prosent.

De siste dagene har vi merket enda høgere priser i matbutikken, og 1. februar skal det visstnok toppe seg. Samtidig kan det synes som alle aktører i matkjeden er opptatt av å skylde på hverandre for at prisene stiger så raskt og at vi må betale så mye for maten.

Svaret på hvorfor maten er så dyr, er kompleks og er et regnestykke det ikke er lett å sette to streker under. At hele bransjen har (i likhet med oss andre) stor kostnadsvekst, er udiskutabelt. Butikkene skal også betale for dyr strøm, transporten koster mer og så videre. Vi har en krig i Europa som preger økonomien. Politisk er det sterk tradisjon for å beskytte et sårbart norsk landbruk. De siste åra har ikke akkurat svekket troen på at det er viktig og riktig.

Men at vi har få og sterke aktører, med færre konkurrenter, er kanskje den viktigste forklaringen på det høge prisnivået. Matkjedene i Norge står sterkt og har betydelig makt. Nå er både regjeringen og konkurransemyndighetene opptatt av om dagligvarebransjen tar urettmessig mye betalt for maten. Vi tror bransjen gjør klokt i å lytte på signalene.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal