Hovedutvalget ser ikke ut til å forstå rekkevidden av budsjettvedtaket.

Kanskje gikk også de fra møtet i den tro at de hadde satt foten ned for administrasjonens innsparingsforslag?

Vedtok nedlegging tilsvarende 75 sykehjemsplasser

På mandag ble det i møte i hovedutvalg for helse og omsorg vedtatt innsparinger i enheten Bo- og habiliteringstjenester, etter mitt regnestykke tilsvarende nedlegging av minst 75 sykehjemsplasser.

Innsparingen rammer særlig innbyggere med utviklingshemming, som står for mer enn 2/3 av kostnadene, og derfor også rammes hardest av hovedutvalgets beslutning. Men det rammer også tilbudet til barn som av ulike grunner ikke kan bo sammen med sine foreldre, det rammer foreldre som har behov for et organisert avlastningstilbud, det rammer støtte-kontaktordningen, tjenester for innbyggere med rusproblemer, innbyggere i alle aldre med psykiske utfordringer, og det rammer unge som sliter i en vanskelig skolehverdag (i kommunale dokumenter beskrevet som skolevegrere).

Det rammer med andre ord den absolutt svakeste gruppen av Molde kommune sine innbyggere. En gruppe som er helt uten talspersoner i hovedutvalget. Bo- og habiliteringtjenesten er den enheten innenfor helse- og omsorg med absolutt størst merforbruk ifølge kommunens regnskaper. En gruppe der budsjettene i årevis har vært helt utilstrekkelige. Og en gruppe som uten unntak er mottakere av tjenester som bestemmes av Helse- og omsorgstjenesteloven og andre lover og forskrifter. Tjenester som det ikke er opp til administrasjonen i Molde kommune å bestemme omfanget av. Og kommunalsjefen/kommunedirektøren sitt forslag til budsjett ble vedtatt uten noen motforestillinger fra medlemmene av hovedutvalget.

Et umulig budsjett

For ett år siden vedtok det samme hovedutvalget et budsjett for Bo- og habiliteringstjenester på 279 millioner kroner for 2022.

Vedtaket ble gjort til tross for at regnskapet for 2021 viste en forventet budsjettsprekk på 37 millioner kroner. Hvordan det skulle være mulig, både å kutte 37 millioner i de som fikk tjenester i 2021 og levere tjenester til nye brukere som kom til i 2022 uten at dette viste i regnskapet i 2022 sa budsjettvedtaket ingenting om. Nå vet vi at det ikke var mulig.

Bo- og habiliteringstjenester kommer dette året til å bruke 90 millioner mer enn det kommunalsjefen foreslo og som hovedutvalget mente burde være tilstrekkelig. Kommunens økonomirapporter forteller at grunnen er uløste utfordringer fra 2021 og kostnader med nye tilbud som ikke var hensyntatt i årets budsjett.

Når merforbruket neste år blir 120 millioner i denne enheten er det kommunestyrets ansvar. Beslutningsmyndighet kan delegeres. Ansvar kan ikke.

Hvem er verdige mottakere?

I et møte i hovedutvalget tidligere i høst ble det fra kommunalsjefen foreslått å legge ned ca. 30 sykehjemsplasser. Dette skulle gi en innsparing på 19 millioner kroner.

Den beslutningen ville ikke hovedutvalget være med på. «Det var tross alt valg neste år«, minte Anders Torvik hovedutvalget på. Og han fastslo at når det var knapt med kommunale midler så stilte eldre med demenssykdom først i køen.

Så derfor valgte hovedutvalget å overlate til kommunalsjefen å ta ansvaret for nedleggelse av sykehjemsplasser. Å kutte i tjenestetilbudet til Bo- og habiliteringstjenester er mindre problematisk for hovedutvalget. Der fikk kommunalsjefen støtte (fra alle unntatt en).

Ingen stilte spørsmål ved hva som var årsaken til at et merforbruk på 37 millioner i 2021, var blitt til et merforbruk på 90 millioner i år. Det kom ingen spørsmål om antall nye tjenestemottakere, eller hvilken type utfordringer de nye tjenestemottakerne har.

Er det kanskje slik at verken hovedutvalget eller kommunalsjefen mener at det trenger å være noen sammenheng mellom antall tjenestemottakere og kostnader for Bo- og habiliteringstjenester? Slik det er med antall pasienter på sykehjem?

Budsjett i blinde

Nå kan budsjettet for 2023 legges i skuffen. Det har ingen verdi som redskap for Molde kommunes økonomistyring neste år. Budsjettet mangler enhver forankring i dagens situasjon for Bo- og habiliteringstjenester.

Ingen steder er det opplyst om utviklingen av antall tjenestemottakere og hvilke tjenester disse mottar. Listen er lang over forhold som burde være belyst og lagt som forutsetninger for budsjettvedtaket. Både kommunalsjefens saksopplysninger og det som ble sagt og det som ikke ble sagt i hovedutvalgsmøtet, gjør det åpenbart at verken kommunalsjef eller medlemmene av hovedutvalget har tilstrekkelig kjennskap til Helse og omsorgstjenestelov, til å forstå hva som er mulig og hva som ikke er mulig .

Hele prosessen er også en gjentagelse av det som skjedde for et år siden da budsjettet for 2022 ble vedtatt. Dette er et budsjettvedtak i blinde fra hovedutvalg for Helse og omsorg.

Merforbruket for hele Helse og omsorg neste år blir i beste fall 150 millioner fordi:

  • Bo- og habiliteringstjenester kommer alene til å sprekke med 100 – 120 millioner.

  • Tjenester innenfor sektoren bestemmes av behov og ikke av kommunens økonomi.

  • Timetallet bestemmes av en faglig vurdering av et behov, og ikke av noen «rettferdig ressursfordelingsmodell» som nå er blitt ett av kommunalsjefens forslag for å styre forbruket.

  • Alle tjenester som gis innenfor Bo- og habiliteringstjenesten baseres på et timetall fastsatt etter en faglig vurdering av tjenestemottakers behov, og en beskrivelse av tjenestene. Et enkeltvedtak. Forsøk på å organisere eller optimalisere tjenestene i et bofellesskap på en måte som reduserer timetallet til mindre enn summen av tjenestemottakerne sine enkeltvedtak, er ikke lov.

  • Dersom noen klager på endrede tjenestetilbud stopper Statsforvalteren alle kutt i tjenester som begrunnes med svak kommuneøkonomi.

  • De som ikke selv er i stand til å klage på mangelfullt tjenestetilbud, kan få hjelp til å klage fra Pasient- og brukerombudet som sitter i Kristiansund.

  • Forsøk på nye innsparingstiltak kommer til å resultere i mer sykelønn, mer uønsket overtid og mer innleie. Kostnadene kommer til å stige selv om tjenestene blir dårligere.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal