Flere har fått med seg resultatet fra spørreundersøkelsen blant kommunestyrerepresentantene om hvordan de opplever debattklimaet i Molde kommunestyre. Hele 28 % av de folkevalgte kommunestyrerepresentantene opplever at kommunestyret ikke er en trygg møteplass. Kun 54 % mener den er trygg. Resterende 18 % vet ikke, eller er høyst usikker, dvs også føler på utrygghet.

Dette er ikke bra.

Molde Venstre hadde sitt årsmøte 31.01.22 og uttrykte sin bekymring om debattklimaet.

For Norges eldste parti som i sin tid sto sentralt bak kampen for parlamentarismen og det norske folkestyret, er denne utviklingen til ettertanke.

Vårt folkestyre er et representativt demokrati der vi gjennom valg peker ut politikere som så tar beslutninger på folkets vegne. Vi velger våre politikere til både kommunestyre, fylkesting og storting. Talerstolene her er de øverste plattformene for debatt og kravene til likeverd, respekt, saklighet og sømmelig språk må gjelde så vel i kommunestyret som på stortinget.

I Molde kommunestyre har det i denne perioden vært tilløp til et skarpere ordskifte der flere nå åpenbart føler seg ubekvem. Her kan være flere årsaker som bla:

  • Tre kommunekulturer som skal gå seg sammen til en. Ikke alle ville det og slik trenger tid.

  • Noen tunge og engasjerende saker med ulike interesser allerede fra start.

  • Posisjonen som gjerne enes, og en opposisjon med markeringsbehov.

  • Pandemien med lite fysiske møter der nye folkevalgte lettere blir kjent med hverandre.

Det jobbes nå fra alle partier for å bedre kulturen og en egen kuturbyggingsgruppe er etablert med dette som mål. Likefullt burde grunnleggende debattregler gjelde, som å holde seg ryddig til saken uten stadige hint til andre fanesaker, respektere møtetid og taletid, og respektere andre politiske syn som likeverdige.

Selvsagt kan det i ordvekslinger gå «en kule varmt» noen ganger. Det må påregnes og skal tolereres når vi holder oss til sak. Men fortsatt må et sømmelig språk uten å snakke «ned» andre partier og folkevalgte, kunne forventes. Vi er kollegaer og tar gjerne en kaffe sammen i pausene.

«Ny-kommunen» må få sin tid på å «sette seg» og skape sitt felleskap inkludert våre ulike bygdeidentiteter. Med større toleranse  og fokus «framover» fra oss folkevalgte, kan vi klare å utvikle både fellesskapsfølelsen og debattklimaet i kommunestyret,- tror jeg.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal