Mye i russetiden er galt, men det jeg tenkte jeg ville ha hovedfokuset på nå var ensomhet og utestengning. Du hadde nok ikke trodd at russetiden skulle være den mest ensomme tiden i løpet av livet, men slik er det for noen. Hver dag er det både jenter og gutter som bli baksnakket og utestengt fra russegrupper og russemiljøet uten at de egentlig vet hvorfor. Dette påvirker ikke bare selve russetiden til personen som bli utstøtt, men også andre viktige faktorer av livet deres. Det sosiale livet, personlighetsforandring og ikke minst psykiske problemer/uhelse.

Dette med utestenging blir oftest oppdaget hos jenter fordi der er det mer tydelige og synlige handlinger. Men dette oppstår også hos gutter.

Jeg tror ikke folk skjønner er hvor ille konsekvensene av utestenging i russetiden faktisk kan være! Når jeg snakket med folk som opplevde dette satt jeg der i tårer! Tenk at noe som skal være så fint, bare en uskyldig russefeiring kan få en person til å føle seg så dårlig og langt nede.

Den tradisjonelle russetiden som vi har hørt så mye bra om er borte ... Før gikk alle elevene som ville være russ sammen i grupper, og feiret og festet i en måned for at de endelig var ferdig med 13 års skolegang. Nå handler russetiden om status, penger og popularitet. Skal du være russ så må du ha mye penger til å bidra med, skal du være russ så må du ha en viss status for å kunne bli med i “gode” grupper og skal du være russ så må du tilhøre en viss standard og oppfylle visse krav. Altså, hvor sykt har ikke dette blitt?

Det jeg reagerer mest på er hvordan disse russegruppene er oppbygd i dag, og all utestengingen som kommer med det å tilhøre en gruppe.

I dag så må mange elever KJØPE seg inn i russegrupper fordi det koster penger å bli inkludert. Og hvis du har kjøpt deg inn i en russegruppe og innser etter hvert at du ikke vil være med i denne gruppen lengre, så kan noen grupper faktisk kreve at du må betale deg ut av gruppen for å kunne forlate den. Jeg blir sjokkert, siden når kunne 16-18 år gamle jenter kreve penger på denne måten fra venninnene sine? Dette er hvert fall helt utenkelig for meg.

Dette skaper da et press på at folk ikke vet om de tør å være russ og feire slutten av sin skolegang. Dette fordi de er redde for at russegrupper skal skape konflikt og strid mellom seg og venninne sine, og at dette kan skape økonomiske ulemper for dem som ikke får støtte økonomisk av foreldrene sine til russetiden.

Men for å snakke om det jeg synes er det verste av alt, så er det måten russegrupper utestenger på. Jeg vet at ikke alle gruppene oppfører seg sånn her mot andre, men det er så utrolig viktig å ta opp og bli snakket om! Sånn at de gruppene som gjør dette enten ubevisst eller bevisst kan skjønne alvoret med utestengingen.

I russegrupper er det ofte 1-2 personer som automatisk tar ledelsen. Dette trenger ikke å være en negativ ting, men i noen tilfeller kan disse personene få for mye makt. Jeg vet at ulike grupper har ulike regler, og i flere av gruppene er det mye avstemninger for å avgjøre viktige valg innad i gruppen. Det jeg ikke synes er greit, er når det blir avstemninger på hvem som skal få lov til å bli med inn i gruppene og ikke.

Eksemplet under er basert på flere historier. Jeg har valgt å bruke et navn for å tydeliggjøre hva russefeiringen kan gjøre med et menneske.

Anna er snart 17 år, hun har alltid ville være russ. Siden ungdomsskolen har hun hatt en fin vennegjeng med gode venninner. Hun har alltid trivdes på skolen og aldri hatt noen problemer med å bli likt av andre. På Vg2 begynner russegrupper å bli et mer aktuelt tema. Anna sine venninner har begynt på forskjellige linjer enn henne og hennes nærmeste venninner ønsker ikke å være russ.

Anna vet at de andre jentene på linjen hun går på har snakket mye om russetiden, dugnader og navn til gruppen deres. Anna har lenge vært usikker på om hun skal tørre å spørre om å få bli med i gruppen, siden hun synes det er litt “kleint” å spørre, men hun har jo lyst å bli med. Spesielt siden alle andre jentene i klassen er med i den gruppen utenom henne.

En dag får hun høre av en bekjent som er med i gruppen at hun hadde forslått til russegruppen å invitere Anna til å bli med dem. Anna ble kjempeglad av å bli sett, men hun ble helt ødelagt av å høre resten av historien. Den bekjente av Anna forteller henne at russegruppen hadde hatt en avstemning. Absolutt ingen rakk opp hånden for at Anna burde bli invitert til gruppen, INGEN.

Den dagen når Anna kommer hjem ser hun seg i speilet. Hvorfor er det første hun tenker. Hvorfor liker ingen av jentene i klassen henne? Hva galt han hun gjort mot dem? Hvorfor ga de henne ingen grunn til at hun ikke kunne få bli med? Hun begynner å fortelle seg selv: «Er det fordi jeg er stygg?» «Er jeg ikke tynn nok?» «Er det fordi jeg ikke bruker nok sminke» «Er det fordi jeg prøver for hardt på skolen? ».

Plutselig har Anna utviklet angst på skolen, en alvorlig spiseforstyrrelse og hun tør ikke å gå ut døren uten å bruke flere lag med sminke. Hun skulker også flesteparten av timene fordi angsten for å bli utestengt og baksnakket i klasserommet tar over. Hun klarer ikke å se klassekameratene inn i øynene lengere uten å bekymre seg over hva de tenker om henne, hva som plutselig gikk galt ...

Dette er brutale endringer i livet hennes som kan bli værende hos Anna selv etter VGS.

Anna er ikke alene, hundrevis av ungdommer føler seg utestengt og skaper komplekser med seg selv grunnet dette. Jeg er så drittlei av å sitte stille og høre alle disse historiene om uskyldige offer som blir utsatt for mobbing og utestenging i russetiden. Det er nok! Tenk om det hadde vært du, tenk om du plutselig ble utestengt fra alle du kjente uten å få vite en eneste grunn til hvorfor.

Du kan jo bare tenke deg hvor sårt det må være å være den eneste som ikke får være i gruppen. Mennesker er dyr som er avhengig av å leve i grupper, å være en del av en flokk og et samfunn. Det å bli så tydelig utestengt og mobbet, er noe av det verste noen kan gjøre mot et menneske. Det regnes faktisk som en form for vold! Dette er ikke greit og folk skjønner ikke hvor ille konsekvensene av slike handlinger kan være.

For noen blir tankene for tunge å bære og livet for vanskelig å leve. I følge Utdanningsnytt.no sier selvmordsstatistikken i Norge at for elever på videregående skole har 10% av elevene har prøve å ta selvmord i denne alderen, og at i hver klasse sitter det 2- 3 personer som har prøvd tatt livet sitt. Dette er jo absolutt ikke noe vi kan ignorere.

Folk er redde for å stå imot de som har makt, og de er redde for å ha en egen mening og en egen stemme. Slik har det alltid vært i denne verdenen. Men jeg håper at etter DU har lest dette innlegget så tenker du deg kanskje om en ekstra gang når du selv velger å være russ. Er det virkelig verdt det at folk skal miste liv og få psykiske skader bare fordi du ikke turte å rekke opp hånden din i denne “simple og uskyldige” avstemmingen?

Dersom du skal være russ, vær så snill ta vare på hverandre! Prøv å vær den russen som inkluderer, som inviterer og som viser at du ikke bare bryr deg om status, men også om at andre skal ha det bra. For alt du vet så redder du kanskje et par liv, og skaper en bedre fremtid for et annet menneske.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal