«Er du ikke i barnehagen, du da?», spør de ungen min. «Nei, hun er født på feil tidspunkt, hun», svarer jeg på vegne av hun som ikke kan prate. «Åja, hun er en av dem!».

Den problemstillingen skal jeg ikke gå i dybden på nå. Her er det (heldigvis) allerede flere foreldre som har vært på banen i det offentlige og snakket høyt for resten av oss i samme båt. «Bli med hjem»-messen i Oslo var et trekkplaster og en viktig bidragsyter for og få oss nettopp hjem. Vi «glemte» å sjekke at hjembyen vi flyttet tilbake til, hadde barnehageplass. Naivt for noen, kanskje. Men å planlegge barn etter barnehageplass var ikke i tankene våre - og ikke engang mulig for mange. Situasjonen er, enkelt og greit, ganske håpløs.

Men så står vi her, da. Har motvillig akseptert den ulønnede permisjonen og lagt en kabal som tross alt får ting til å gå rundt. Nå er det nye (og mindre, men viktige) problemstillinger i hus: Hva i all verden skal vi finne på?

Hun som bikket året tidlig i februar, er aktiv. Veldig aktiv! Når klokka bikker 05, til nød 06, er hun klar for å gripe dagen. Innen klokka 09 har vi rukket å spise frokost, pløye oss gjennom alle bøkene vi har, løpe 64 ganger fram og tilbake fra stua til kjøkkenet, hilse på meterne med snø i hagen, kjede oss litt, rote ut og rydde inn alle toalettsakene på badet og bygge x antall Duplo-tårn. Så må vi ut, før den ene eller den andre begynner å stange hodet i veggen. Sikkert (forhåpentligvis) en velkjent situasjon for flere enn oss.

Før hun fylte året, dro vi på babysang på Kulturskolen hver tirsdag. Helt supert opplegg! Det var (og er) flere barseltilbud å velge mellom. Tilbudene er ikke like mange for barn som har bikket året, for da er det jo meningen at barna skal få sosialt påfyll, lek og samvær i barnehagen. All ære og masse kudos til alle som har stått på for å utforme det nye klatresenteret. Vi rømmer dit flere ganger i uka. Ikke bare stiller de med barselklatring hver tirsdag og torsdag, men de har Duplo, togbane, tegnesaker og generelt stor boltreplass for barna. Der kan ettåringen løpe (nesten) fritt. Når det i tillegg er andre barn på samme alder der, koser hun seg maks. Men det stopper liksom litt der. Nærmeste «lekeland» er den lille fargeklatten som ligger på Roseby, antakeligvis tiltenkt rastløse barn som er med foreldrene sine på ærender. Én kafé i byen, Ulrikkes Bistro, har et eget hjørne for barn. Lekeplassene rundt omkring er kjempefine og vi gleder oss til å bruke dem mer når snøen forsvinner og ettåringen ikke lenger mister mobiliteten iført vinterdress. Men vi skulle så gjerne ønske at det fantes flere alternativ til dem som ikke lenger kategoriseres som «baby», og som har behov for å leke med og omgås andre jevnaldrende barn.

Der vi flyttet fra, Oslo, har de Lillelab, x antall lekeland, egne barselkafèer, en hel etasje med moro for både baby og barn (og tilhørende vognparkering) på Deichman Bjørvika, flere åpne barnehager og et drøss andre tilbud som tilrettelegger for barn som trenger en møteplass og sosial arena. Jeg skal ikke sammenlikne Molde med Oslo, det ville vært urettferdig, men vi kan jo la oss inspirere?

Molde Kommune får ikke gjort noe med barnehagedekningen. Sånt er ikke gjort over natta. Men kunne de sett på alternativer? Finnes det tomme og egnede lokaler som kunne blitt brukt som en variant av «åpen barnehage» for barn og foreldre? InnbyggerLab er nytt; kan det huses arrangementer som tilrettelegger for de minste innbyggerne i byen vår? Finnes det kaféeiere som ser verdien i å utforme egne områder for barn - kanskje til og med trekke folk til ellers ikke-populære tidspunkt med egne arrangementer for barn og foreldre? Jeg tenker bare høyt, og håper at det kan sette i gang tanker hos andre også. Byen vår berikes stadig av nye og kule tilbud, men småbarnsforeldre som vanker hjemme på dagtid, har lite å ta seg til. Det er vinn-vinn for alle parter at flere tilbud kommer på banen, og jeg håper at både kommunen og den enkelte bedriftseier vil tenke på nettopp det.

-

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal