Senterpartiet er minst like utålmodig som Høyre vedr. bygging av omsorgsboliger på Farstad, og det er nå endelig gjort vedtak om ferdigstillelse innen våren 2024. Det er derfor feil å si at det ikke skjer noe i eldreomsorgen i Hustadvika. Dette er også et tema som opptar alle i kommunen og som det jobbes med daglig.

Jeg vil også minne om at vi nettopp enstemmig har vedtatt en plan for Helse og velferd for Hustadvika kommune 2022 – 2034, som ble fulgt opp med budsjettvedtak i desember.

Der står det blant annet at dersom vi skal kunne møte fremtidens utfordringer om rekruttering skal sykehjemsplassene skal være lokalisert i Elnesvågen og på Eide, og at omsorgsboliger kan ligge mer desentralisert.

I budsjettet har vi derfor fulgt opp med vedtak som støtter Helse og velferdsplanen: Demenssenteret på Eide skal stå ferdig i 2025, og ombygging av Bøtunet er framskjøvet med 1 år. Vi har også vedtatt at vi skal starte prosjekteringen av Helse og rehabiliteringssentret i Elnesvågen i 2025.

Hustadvika kommune vil i årene fremover møte utfordringer knyttet til demografisk utvikling, og til rekruttering av kvalifisert personell. Kommunen skal utvikle tjenester til en befolkning som øker i aldersgruppen 70 år og eldre.

Med dette bakteppet vil andelen eldre bli så stor at selv om vi nå skal bygge flere sykehjemsplasser, så må dekningsgraden ned på 16% (i dag er den ca 17-18%) for at vi skal kunne ha mulighet for å hjelpe de som trenger det mest. Dette har også alle partiene vært med på å vedta i helseplanen.

En lavere dekningsgrad i sykehjem og boenheter med heldøgns omsorg og pleie vil selvfølgelig ha konsekvenser for behovet i hjemmetjenesten, men det vil uansett være mer bærende samfunnsøkonomisk, i og med at hjemmetjenester i gjennomsnitt koster 300 000 kr, og heldøgns omsorg koster 1 100 000 kr. Så sant det er ønskelig og faglig forsvarlig, må våre innbyggere bo hjemme lengst mulig, med bistand fra hjemmetjenesten, men og ved hjelp av velferdsteknologiske løsninger tilpasset den enkelte.

Derfor har vi i budsjettet for 2023 også styrket hverdagsrehabilitering med 2 millioner. Dette fordi vi ønsker å ha fokus på det forebyggende og helsefremmende ved tidlig innsats.

Vi la også inn 6 millioner mer på rammen for hjemmebaserte tjenestene og 4 millioner på rammen til institusjon og omsorgsleiligheter. I tillegg har vi gitt klare signaler om at det skal jobbes for å øke grunnbemanningen slik at det blir redusert belastning på de ansatte.

Selvfølgelig skulle vi ønske at vi kunne opprettholde alle sykehjemsplassene på Farstad, men vi har altså vedtatt at vi skal samle på to lokasjoner for å kunne rekruttere nok helsefaglig kompetanse til de som tenger det. Skal vi greie å hjelpe enda flere, er vi nødt for å se på alternative boformer for de som ikke er syke nok til å få en sykehjemsplass.

Selvfølgelig er økonomien er del av dette, men Senterpartiet og våre samarbeidspartier har vist at vi i løpet vi de 8 årene vi har sittet i posisjon har sørget for en solid økonomi og et disposisjonsfond som gir oss mulighet for investeringer også i årene som kommer.

Men, som sagt så er det ikke økonomi som er den største utfordringen, men mangel på helsefagarbeidere i framtiden. Denne utfordringen deler vi med resten av kommune Norge.

En ny rapport fra SSB, bestilt av Helse- og omsorgsdepartementet, viser at Norge vil mangle 18.000 helsefagarbeidere i 2030. Mangelen på sykepleiere vil være på 28.000. Når vi også opplever at vi får stadig sykere pasienter til kommunen fra Sykehusene, så er vi nødt for å prioritere kompetansen på færre lokasjoner slik at pasientene får riktig og nødvendig behandling. (Det hjelper ikke ha å ha flere sykehjem/institusjonsplasser dersom vi ikke har nok helsefagarbeidere og sykepleier på jobb..)

Derfor er det så viktig at vi legger til rette for flere alternative boformer. Blant annet omsorgsboliger og eldre tun. Vi er også helt avhengig av å samarbeide med private utbyggere og vi er alle nødt for å planlegge for hvordan vi ønsker å bo når vi blir eldre. Noen har kapital til å kjøpe selv, andre må ha hjelp av kommunen. Derfor er det også viktig at kommunen bygger flere omsorgsboliger med ulike omsorgsnivå. Noen trenger heldøgns omsorg, andre trenger tryggheten ved en nattevakt, andre har behov for oppfølging av hjemmesykepleien.

Flere eldre er heldigvis friske lengre, og mange bor hjemme i høy alder og klarer seg selv, eller har litt hjelp. Dette gir mange muligheter. En 65-åring kan forvente å ha 15-20 funksjonsfriske år foran seg. Derfor må de eldres arbeidskraft og kompetanse brukes i langt større grad. 80 prosent av eldre personer greier seg fint hjemme, eventuelt kun med oppfølging fra fastlege. Vi skal også huske på at eldre mennesker er verdifulle bidragsytere i samfunnet hvis de slipper til, og at de møtes med forventninger om å leve aktive liv.

Tove Henøen

Ordfører Hustadvika kommune

Senterpartiet

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal