Foto: BJØRN BRUNVOLL

(Kopi til Romsdals Budstikke, Molde eldreråd, Hovedutvalg for helse og omsorg, gruppelederne i kommunestyret).

For noen uker siden utfordret vi kommunedirektøren på tall som kunne sannsynliggjøre at kommunen sparer penger på å legge ned sykehjemsplasser. Vi setter pris på at hun tar seg tid til å svare oss i sitt innlegg i Budstikka 24. november. Tallene hun kommer med tyder på at besparelsen ved å legge ned de 10 plassene på Glomstua faktisk er en god del mindre enn det overslaget vi gjorde basert på Kostra-tall. Vi estimerte 11,8 millioner, kommunedirektøren opplyser om at dette tallet faktisk er så lavt som 6,2 millioner. Noe av forskjellen skyldes vel det hun nevner som indirekte kostnader til bygningsdrift, institusjonskjøkken, vaskeri og andre støttetjenester – men siden bygningen står der, og man fortsatt må ha disse tjenestene til stede, er det nok marginale tall det er snakk om her.

Så var vårt hovedpoeng at denne besparelsen høyst sannsynlig ville bli spist opp av tilsvarende økninger i hjemmebaserte tjenester. Og her kommer det mest overraskende i svaret fra kommunedirektøren: Man regner praktisk talt ikke med økte kostnader i denne sektoren i det hele tatt. Man styrker budsjettet med 2,6 millioner. Sammenholdt med 24 nedlagte sykehjemsplasser i kommunen utgjør dette tilsynelatende ca 100 000 kroner per nedlagte sykehjemsplass. Dersom dette er en reell vekst kan man kanskje håpe å få ca, 100 ekstra ansikt-til-ansikt timer ut av dette, eller ca. ett kvarter om dagen. Det står i grell kontrast til det sannsynlige behovet vi beskrev i vårt forrige innlegg. Vi beregnet behovet til 913 timer per år for de brukerne som nå ikke får sykehjemsplass.

Sannsynligvis har kommunedirektøren oppgitt økning i nominelle kroner og da vil prisstigningen i tillegg spise opp «økningen». Så vidt vi kan se av regnskapet for 2021 har omsorgsdistriktene i Molde et budsjett på over 400 millioner kroner. Vi vet ikke hvor stor andel av dette som er hjemmebaserte tjenester, men om vi antar at det er halvparten, utgjør altså «økningen» på 2,6 millioner i realiteten en kraftig nedgang på over 6%, når vi tar inn over oss en prisvekst som for tiden ligger på 7,5%.

Tilgangen på kvalifisert arbeidskraft i helse og omsorg var også tidligere brukt av kommunedirektøren som en grunn til nedlegging av sykehjemsplasser. Vi imøtegikk dette argumentet og mente at det da var en dårlig idé å putte sykepleierne i biler 30% av dagen. Dette svarer hun ikke på – kanskje vi har rett?

I avslutningen på sitt innlegg virker det som om kommunedirektøren setter sin lit til at det er så mye «slakk» i hjemmetjenestene at man gjennom et «prosjekt» skal kunne frigjøre så mye tid at man skal «håndtere reduksjonen i antall sykehjemsplasser». Er dette troverdig? Svaret kommer vel i løpet av neste år – enten i form av sprengte rammer for hjemmetjenestene – eller, enda verre, i form av pleietrengende og pårørende som ikke får de tjenestene de har behov for – og krav på.

For pårørendeforum ved Bjørsetstua og Bjørka / Glomstua omsorgssenter

Kjell Petter Stene, Sissel Bergfall, Harald Martin Hjelle

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal