1. Jeg ber om at du legger fram for offentligheten den helhetlige, økonomiske skissen for hvordan administrasjonen finner tiltaket om å legge ned 10 plasser ved Bjørsetstua på Glomstua hensiktsmessig?

Svar: Utfordringsbildet for Molde kommune og de fleste andre kommuner i Norge viser at vi ikke kan yte tjenester på samme måte som vi gjør i dag. Regnestykket, både det som gjelder økonomi og tilgang på ansatte, går helt enkelt ikke opp. Kommunene får mindre og mindre penger å bruke. Molde kommune er nødt til å redusere driftsnivået i hele organisasjonen og reduksjon av sykehjemsplasser er ett av mange tiltak i den forbindelse. I budsjettforutsetninger for 2023 har kommunedirektøren derfor lagt til grunn en reduksjon av 24 sykehjemsplasser. Molde har som kjent hatt en høyere dekningsgrad av sykehjemsplasser, samt en større andel eldre som bor på sykehjem enn sammenligningsgruppene. Etter en reduksjon til 274 sykehjemsplasser vil Molde få en dekningsgrad på 15,5 % i 2023. Til sammenligning hadde Kostragruppe 10 og landet uten Oslo en dekningsgrad på hhv. 15,2 % og 15,3 % i år 2021.

Dette vil bli utfordrende å lykkes med, men samtidig er det mange kommuner som klarer dette, så vi vet at det er mulig. Dagens drift vil ikke gi gode tjenester på sikt, og vi må derfor ta grep så tidlig så mulig for å unngå at ubalansen blir for stor. Uansett om vi hadde hatt ubegrenset med penger så ville vi ikke ha nok ansatte til å jobbe i alle ledige stillinger. Vi er derfor nødt til å tenke nytt i måten vi leverer tjenester på. Vi opplever allerede hvor vanskelig det begynner å bli å rekruttere nye medarbeidere og den utfordringen vil bare eskalere fremover.

2. Videre ber jeg om en forklaring på hvorfor dere på Glomstua berører ei avdeling (Bjørsetstua) med en betydelig andel pasienter med diagnosen demens, deriblant Alzheimers sykdom. Er det ikke signalisert tverrpolitisk at de med demenssykdom skal skjermes?

Svar: I alle kommunens sykehjem bor det brukere med en demensdiagnose. For de brukere som er mest preget av sin demenssykdom finnes egne skjermede avdelinger. Disse er lokalisert ved Råkhaugen omsorgssenter, Nesset omsorgssenter og Midsund omsorgssenter. I Molde kommune vil andel av innbyggere med en demenssykdom øke fremover og det betyr nok at de fleste av sykehjemsplassene, fremover, primært vil måtte være forbeholdt personer med en demensdiagnose.

3. Hvordan tenker Molde kommune at de pårørende skal ivaretas når de syke skal være hjemme lenger?

Svar: Kommunen har et godt utbygd aktivitetstilbud (dagsenter) innenfor demensomsorg som skal bidra til aktive og meningsfylte dager i fellesskap med andre. Dagsentrene kan fange opp begynnende funksjonsfall, gi avlastning for pårørende, forhindre ensomhet og tilby sosial tilhørighet med andre. I tillegg har kommunen hjemmetjenester som kan bistå bruker i eget hjem ut fra behov. Det finnes også korttids- og avlastningsplasser i sykehjem.

4. Hvorfor er de vedtatte brukerutvalgene ved institusjonene flere steder ikke aktivt oppe og går?

Svar: Vi har prøvd, men får ikke til å ha brukerutvalg som varer over tid. Med bakgrunn i det la kommunalsjefen frem en sak for hovedutvalg for helse og omsorg 4. april 2022.

Vedtak:

  • De enheter som ikke har etablert brukerutvalg får i oppdrag å teste ut nye modeller for brukerutvalg/brukerinvolvering i perioden fra april til oktober 2022.

  • Sak med forslag om alternative måter å etablere brukerutvalg på, fremlegges hovedutvalgets møte i november 2022

Saken blir muligens forsinket til utvalgsmøte i desember 2022.

Noen kommentarer til svarene fra kommunedirektøren.

Jeg setter pris på at kommunedirektøren svarer så utførlig. Da viser hun at hun tar innspill og spørsmål på alvor, og det er viktig. Samtidig opplever jeg som pårørende å bli hørt. Takk for det.

Så til svarene: Jeg trodde kanskje kommunedirektøren ville begrunne kuttene på Glomstua med noen tall på estimerte innsparinger. Hva viser hennes beregninger? Men hun gjør som ordføreren - hun viser bare til Kostra-statistikken, som sier at Molde kommune bruker mer enn gjennomsnittet for «sammenlignbare kommuner» på pleie og omsorg.

Hvorfor ikke vise selve regnestykket? Saksframleggene for de kommunale utvalg og styrer må være gjennomarbeidede med tall før vedtak kan fattes om innsparinger. Nå starter en med det en tror vil gi innsparinger, og så håper en at det skal slå positivt ut på Kostra-tallene om et år eller to. Og at kommuneøkonomien gjennom dette skal komme på sporet…..!

Dette er en risikosport. Det kan gjøres mye galt for sårbare enkeltmennesker i mellomtiden. Og politikerne har ansvaret, ikke kommunedirektøren.

De pårørende sine økte belastninger, fysisk og psykisk, må også drøftes i budsjettsaken. En risikovurdering rundt dette er helt på sin plass.

De ansatte ved sykehjemmene opplever også dette som belastende - og frustrerende. De kan fronte dette gjennom sine fagorganisasjoner.

«Alle» ved Glomstua blir berørt når en skal stenge en halv avdeling - 10 plasser. Derfor er jeg glad for at ledelsen ved Glomstua har vært positiv til etablering av avdelingsvise pårørendeforum. For avdeling Bjørsetstua blir et slikt forum etablert kommende fredag. Vi pårørende trenger å kunne møtes og snakke sammen. Dette er også i tråd med kommunalsjefens svar på spørsmål nr. 4, første kulepunkt. Vi tester en modell der vi starter med pårørendeinvolvering på avdelingsnivå.

Nå står det igjen å se hva politikerne i kommunestyret sier på desember-møtet. Kan de enes om «den gode vei» videre for hele Molde kommune? Jeg følger spent med. Det gjør sikkert mange andre også.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal