Kommunalt industrielt deponi i strandsonen

Området omkring hele renseanlegget er regulert til friområde av Molde kommune (Nøisomhedstranda, detaljregulering, 2009/4616, endelig vedtatt 1.9. 2011, se kart). Vest for renseanlegget er det anlagt plen og sjøsiden er delvis plastret med fine steinblokker. På varme sommerdager er området mye brukt. Turister fra Kviltorp Camping er ofte å se på oppdagelsesferd.

Strandsonen sør for rensestasjonen har i over 13 år blitt brukt av Molde kommune som mellomdeponi for jord- og grusmasser, samt lagring av industrielt utstyr som brukes av vann- og avløpsetaten. Tre store åpne, usikrede, glassfibertanker har ligget der. Store lastebiler med grus-pukk-asfalt-jord kjører ned til strandsonen med jevnlige mellomrom på hverdager. Massene som deponeres er forurensede og sklir ut i sjøen. Nausteiere og Romsdal Kystlag sendte et brev om dette til Molde kommune 2.8. 2021 med følgende spørsmål:

·       Denne industrielle bruken av strandsonen i et område regulert til friområde (jf. Plan vedtak 1.9. 2011) har pågått i over 10 år, hvor lenge skal kommunen fortsette med denne aktiviteten?

·       Hva er det juridiske grunnlaget for at kommunens administrasjon ikke følger den politisk vedtatte reguleringsplanen?

·       Når skal kommunen tilrettelegge denne delen av strandsonen slik at den blir like fin å ferdes i som området vest for rensestasjonen?

Vi fikk til svar 4.11. 2021:

·       En reguleringsplan er kommunens måte å styre utviklingen av et område på. Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes og hva som kan bygges der. Planen består av et kart med reguleringsbestemmelser. Reguleringsbestemmelsene gir konkrete føringer for hva som kan gjøres på en eiendom.

·       Det følger ingen gjennomføringsplikt til en reguleringsplan

Ingen gjennomføringsplikt! Kommunen kommer altså til å drive med industrielt deponi i strandsonen i uoverskuelig framtid. I et område som er svært attraktivt for friluftsliv og turgåing. Det er snakk om store dumpere som kjører inn og ut av området i stor fart.

Brit Solli Foto: Privat

Nytt brudd på reguleringsplan: Sjøbrukshus i Nøisomhedsfjæra

Den norske turistforening (DNT), Romsdal Kystlag og sjøspeiderne søkte i fjor om å få oppført et stornaust rett nord for Romsdal kystlags naust. Et positivt tiltak. Da byggeplanene ble lagt fram ble det derimot klart at dette ikke ville bli et naust, men «sjøbrukshus», et næringsbygg, med kontorer. Bygningen vil stikke langt fram for vedtatt reguleringsplan og rage høyt over alle i naustrekka.

Dette er brudd kommunens vedtatte reguleringsplan og både Statsforvalteren og kommunens egen administrasjon forsto etter hvert dette. Nå har politikerne i utvalget TPNM i kommunen, med høyrepolitiker Trygve Grydeland som leder, vedtatt at det gir vi blaffen i (RB 2.1. 23). Med enstemmig støtte fra Ap, FrP, MDG, Sp og SV.

Det er ikke selve tiltaket som er problemet. Det er dimensjonene og næringsvirksomheten. Jeg har et naust i fjæra og vokste opp på Lubbenes, der fjæra og fjorden var en naturlig og fantastisk «lekeplass». Tiltaket med et stornaust er godt, men ikke et såkalt «sjøbrukshus». Det er dimensjonene, kontor- og næringsvirksomheten som bryter med kommunens vedtatte reguleringsplan. På plantegningene er østsida av det såkalte «sjøbrukshuset» flyttet flere meter østover slik at det bryter med naustrekka. Det er dessuten svært høyt i forhold til de egentlige naustene, fordi det skal være kontorer i andre etasje. Løsningen: Arealet og høyden på bygningen må reduseres på linje med Romsdal Kystlags stornaust.

Jeg håper det lykkes å bygge et stornaust i fjæra, ikke et overdimensjonert «sjøbrukshus» med kontorer og næringsvirksomhet. Jeg håper det kan bli et stornaust der barn og unge kan lære seg å ro, padle og starte en påhengsmotor, slik jeg fikk gjøre det i Lubbenesfjæra da jeg var barn. Men jeg ville ikke sendt noen unger ned i fjæra så lenge kommunen driver på med store dumpere og et industrielt massedeponi i den samme fjæra. Det er alt for farlig.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal