Fjellene i Romsdal er et eldorado for skiløpere som søker spektakulære naturopplevelser. Helt fra den første snøen har lagt seg på førjulsvinteren til langt utpå våren strømmer skiløpere til for å gå toppturer. Ingen betviler naturgleden mange opplever når de kjører i puddersnø nedover fjellsidene. Aktiviteten har likevel ei livsfarlig bakside: Risikoen for at det går snøskred.

De siste dagene har flere skiløpere blitt tatt av snøskred. Det har vært redningsaksjoner både i fjellene i Rauma og i Gjemnes. I Troms er det meldt om flere snøskred som har tatt skiløpere. Torsdag omkom tre franske skiløpere i Lyngen.

Tall fra nettstedet Varsom.no, som bygger på tall fra NVE, Statens vegvesen og Meteorologisk institutt, viser at i fjor og hittil i år er det rapportert mer enn 150 hendelser med snøskred der personer har vært involvert. Og i løpet av de siste ti årene har over 60 personer mistet livet i snøskredulykker i Norge.

Når det er stor skredfare kan det også medføre at steder hvor det normalt ikke går skred blir farlige. Ustabile lag av snø kan løses ut både i bratte fjellpartier men også og i slakkere hellinger.

Skikjøring i bratt fjell er populært og mange vil oppleve de mest spektakulære nedkjøringene. Fjellfolk flest vurderer snøforholdene før de legger ut på tur i bratt terreng, men når skredfaren er så stor som nå kan det være vanskelig å vurdere sjøl for de aller mest erfarne. Vi vet at lokale fjellguider viser ansvar ved å fraråde turer når forholdene er slik.

Vi håper inderlig at vi slipper flere rasulykker. Både skiløpere – og hvis ulykken skjer – redningsmannskaper er svært eksponert for rasfare nå. Vi ser ikke for oss noe forbud mot å ferdes på ski til fjelltoppene, men det er naturlig å diskutere hva som kan forhindre flere skredulykker. Bør det bli enda mer direkte varsling, som for eksempel med SMS slik vi har sett ved andre farevarslinger? Vi håper alle tar gode valg i fjellet!

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal