Det siste først.

Jenter stiller fortsatt sist, om i det hele tatt, i køen for skole og utdannelse i mange land. I desember 2022 annonserte Taliban i Afghanistan at det er blitt forbudt for kvinner å studere ved landets universiteter.

Kvinner får sine liv regulert og begrenset over hele kloden. At mange kvinner i Midtøsten blir pålagt å dekke seg til er ingen nyhet. Mer overraskende er kanskje det som skjer i USA.  I januar i år bestemte politikerne i Missouri State House of Representatives at kvinner må dekke til skuldre og armer. Utringning og skjørtelengder er også regulert i lov flere steder i frihetens land.

For å ikke snakke om abortreglene som stadig vekk blir strengere og absolutt. I flere stater i USA er det i dag i praksis totalforbud mot abort. Verden er ikke så ulik The Handmaid’s Tail som vi skulle ønske.

I den medisinske verden er mannen fortsatt normen, og forskning skjer ofte med utgangspunkt i mannens biologi. Konsekvensene for kvinner blir i mange tilfeller fatale.

Både nasjonalt og lokalt ser vi at inntektsnivået fortsatt er skjevt. I Møre og Romsdal er kvinners inntekt i snitt 68,2% av mannens inntekt.

Menn er overrepresentert i politiske verv og ledende stillinger i næringslivet. Møre og Romsdal scorer nest dårligst på likestillingsindeksen av alle fylker i Norge (fylkesstatistikk 2021). Neppe noe vi kan være stolte av.

Dette er bare en liten knippe av områder hvor menn og kvinner stiller ulikt, den reelle listen er mye lengre.

Konklusjonene er altså at kjønnene verken er likestilt lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Derfor skal vi også i år gå i tog på Den Internasjonale Kvinnedagen 8.mars. Blir du med?

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal