Reguleringsarbeid har fire gode tilnærminger:

- Nøysom & varig

- Levende & inkluderende

- Sammenkoblet & trygt

- Grønt & aktiv.

Det jeg savner i denne prosessen, og som er helt avgjørende for realisering av planprogrammet, er vurderinger gjort ift kapital. Uten investorer, så kommer man ingen vei. Det hjelper ikke med ideelle tanker og en god reguleringsplan uten at en har med deg hvordan planen kan realiseres. Da blir det en plan uten realitet. Investorer må med i tidlig fase, slik at de kan påvirke og se forretningsmessige muligheter, men det er ikke for sent.

Jeg ser for meg at en realistisk pris på tomten, dersom investorer skal regne hjem en investering, vil ligge på om lag halvparten av det eier har stipulert. Da er det tatt hensyn til sanering/ombruk av bygg.

Jeg vil foreslå at Molde kommune og Helse Møre og Romsdal HF (tomteeier) tar initiativ til å etablere et selskap "i-fondet AS", og at de etter hvert legger hhv 50 mill og 25 mill inn i fondet. Først lyser kommunen ut en konkurranse om å gjennomføre prosessen for å etablere et slikt fond/AS. Konkurransen vil blant annet bestå av å lage et prospekt, lage formål for selskapet, redegjøre for hvordan skaffe investorer, definere interessenter og gjennomføre innsalg i markedet, organisasjonsform, samt det juridiske som kreves med etablering og aksjonæravtaler osv. Målet må være å reise inntil 200 mill. Dette kan bidra til gjennomføring av målene i reguleringsplanen, og en helhetlig tilnærming til utvikling av den attraktive tomten. Sterkere sammen, enn hver for seg. Selskapet må ha en forretningsmessig profil. Selskapet kan undertiden selge ut deler av tomten til utbyggere i samsvar med reguleringsplanen og en bærekraftig forretningsmodell.

Dersom investorer og utviklere inviteres med i planprosessen, kan byen unngå en ny fadese a la Retiro. Faren er stor for at sjukehuset blir liggende igjen som et skjemmende SPØKELSESHUS på byens beste tomt, dersom kapital ikke planlegges med i pågående prosess. Skjer dette, vil ingen heller være motivert til å investere i utvikling på tomten rundt sjukehuset.

Den 14. mars kl 15 behandler Hovedutvalg, teknisk, plan, næring og miljø den viktige byutviklingssaken, og vedtar trolig å legge planprogram med plangrep for områderegulering Lundavang og Stuevollen ut til høring og offentlig ettersyn i seks uker.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal