Onsdag 22. mars kl. 19 inviterer vi til gratis PopVit (et populærvitenskapelig foredrag) på Plassen om hva du kan gjøre for å redusere din risiko for å utvikle livmorhalskreft. Gratisbilletter laster du ned på Hoopla.no – Moldebiblioteket.

Bør du dra på dette?

Er du ungdom eller i 20-årene? Da er du forhåpentligvis vaksinert mot HPV (humant papillomavirus), siden vaksinen tilbys alle gutter og jenter i 7. klasse. Hvis ikke, bør du absolutt vurdere å vaksinere deg. Vaksinen gir svært god beskyttelse mot livmorhalskreft (og flere kreftformer). Men vaksinen beskytter ikke mot alle typer HPV som kan være kreftfremkallende. Derfor må kvinner ta livmorhalsprøver og sjekke seg. Kvinner under 25 år bør sjekke seg hvis de har symptomer. Kvinner mellom 25 og 69 år bør ta livmorhalsprøver regelmessig. Dessverre er det mange unge kvinner som ikke sjekker seg. Ikke vær en av dem. Kom på Plassen og lær mer om dette.

Er du i 30- eller 40-årene? Da er det stor sannsynlighet for at du har blitt eller kommer til å bli smittet med HPV. Viruset kan gi celleforandringer, som kan utvikle seg til livmorhalskreft. Dessverre er det altfor mange som utsetter å ta prøven. Ikke vær en av dem. Ta livmorhalsprøve når du får innkalling – det redder hvert år over 700 kvinner fra å få kreft. Og visste du at voksne kan ta HPV-vaksinen? Kom på Plassen og lær mer om dette.

Er du over 50 år? Da kjenner du forhåpentligvis godt til livmorhalsprøver og Livmorhalsprogrammet (Hvis ikke, bør du absolutt komme). Det er også viktig at du vet hvilke symptomer på livmorhalskreft du må være obs på. Vi håper du kommer både for din egen del - og for de rundt deg. Det finnes studier som tyder på at mors bevissthet rundt livmorhalskreft påvirker barna. Kom på Plassen for å lære mer.

Er du mann? Da tenker du kanskje at dette arrangementet ikke er noe for deg. Det stemmer ikke. En HPV-infeksjon hos menn kan gi kreft i penis, endetarm, munnhule og svelg. I tillegg kan menn være smittekilder for kvinner. Derfor er vaksinering av gutter og menn avgjørende hvis vi skal klare å kvitte oss med livmorhalskreft. Bry deg om kvinnehelse og kom.

Vel møtt!

Thea Brevik, forsker ved Høgskolen i Molde

Mudde Navaratnam, fastlege ved Legekontoret Molde Brygge

Arrangementet er et samarbeid mellom Molde bibliotek og Høgskolen i Molde.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal