Tilhørighet og historisk fellesskap

Etter det jeg husker fra den rådgivende folkeavstemningen i Sandøy kommune, ville et flertall av folket på Ona og Husøya ikke til Ålesund, men til Aukra kommune.  Et flertall i kommunestyret i gamle Sandøy kommune vedtok sammenslåing med Ålesund. Aukra kommune var da som nå positiv til at øysamfunna på Romsdalskysten skulle fortsette å tilhøre Romsdal, slik det har vært i hundrevis av år. Fylkesmannen i Møre og Romsdal (nå Statsforvalteren), sitt råd til Staten i sakens anledning var at de vestligste øyene skulle slåes sammen med romsdalskommunen Aukra. Det var i 2018.  Men av en eller annen grunn ble det faglige rådet ikke fulgt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet..

Feil beslutning

Den dagen jeg hørte om Regjeringens vedtak i 2018, tenkte jeg at det var en krenkelse av  innbyggerne på Sandøy og Ona sin integritet spesielt, men også for resten av Romsdal. Øyboerne var misfornøyde og urolige etter avgjørelsen. da som nå. Det kommer klart til uttrykk i Romsdals Budstikke  8. desember i det informerende innlegget til Oddgeir Viken og Arve Linningsvoll.

Det at Orta fikk forbli romsdalsk og lagt til Aukra kommune er en annen artig beslutning i den samme kommunereformen. For Orta sin del er vedtaket i det minste riktig og bygger også på historisk kunnskap. Hvorfor skulle ikke Ona og Sandøya være en del av samme beslutningsgrunnlag og resultat?

Øyboerne er ikke mange. Men det er ikke volum dette dreier seg om. Det offentlige skalter og valter ikke med folk sine følelser og opplevelse av kulturell identitet og tilhørighet på en slik måte på 2000 – tallet i Norge!

Jeg husker at daværende ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra kommune blant annet argumenterte for at Ona og Sandøy fortsatt skulle være i Romsdal, med de kulturelle og historiske røttene som bandt øyene og folket på Romsdalskysten sammen . Det var rett, men tydeligvis ikke tungtveiende grunn for verken Ålesunds eller departementets beslutning om grensejustering.  Kanskje Statsforvalterens vurderinger og råd på dette punktet ikke fulgte saken til statsrådens kontor? De ble i hvert fall ikke fulgt.

«Slipp Ona og Sandøy fri»

Feilen i beslutningen ligger nettopp her; i det forholdet at øyfolkets opplevelse av tilhørighet, historisk fellesskap og dermed deres identitet, ikke ble lyttet til og forstått.  Hør bare på dialekta til øyfolket på Ona og Sandøya. Det er romsdalsk, i klar kontrast til klingende sunnmørsk/ålesundsk! . Språket er en av de viktigste  kulturelle identitetsmarkørene som  finnes

Historiske forhold og argumenter som binder både disse øyene sammen med resten av av Romsdal i over 300 år skal jeg la ligge her.  Det var historiske forbindelser mot sør og mot nord mellom øyene, men det rokker ikke ved den grunninnleggende historiske identiteten.  Les historiebøkene!

Jeg vil også nevne at Romsdalsmuseet har ei avdeling på Ona/Husøy; Steffagarden,  og ikke minst store samlinger fra gamle Sandøy kommune på fiskerimuseet på Hjertøya.  En av oppgavene til musea er å ta vare på og formidle regional og lokal identitet i sitt geografiske virkeområde.

Historia ble forøvrig gjort godt rede for av ingen ringere enn Ålesunds varaordfører  Geir A. Stenseth i Romsdals Budstikke  8.desember. Han er for ny grensejustering og tilbakeføring til Romsdal. Det delte kommunestyret i Ålesund har nettopp vedtatt at de vil beholde de aktuelle romsdalsøyene i kommunen, til og med etter at Harams ønske om grensejustering ble hørt, og som igjen får bli egen kommune. Kirsti  Mathilde Torheim sitt  oversiktlige innlegg i Budstikka 3. desember med overskrifta «Slipp Ona fri»  har min fulle tilslutning.  Hun definerer seg interessant nok som Ålesunder og Onaboer!

Lytt til øyfolket - tenk på framtida!

Innleggene i Budstikka inspirerte til å komme på banen for ytterligere å støtte initiativet om grensejustering, slik at de to øyene «langt der nord i havet» som Torheim skriver, igjen skal bli romsdalske.

Alle kan gjøre feil. Men feil kan heldigvis rettes. «Nå er det vanlige folks tur», lyder det i de politiske tåkelurene fra Oslo.  Regjeringa har åpnet for grensejusteringer.  Aukra kommune har på nytt gjort et positivt vedtak som ønsker øysamfunnene velkommen tilbake til Romsdal.  Den løsningen er best for framtida!

La øyfolkets stemmer på Ona og Sandøya nå bli hørt. La de få tilbake sin tilknytning til en romsdalskommune slik at det blir en  logisk sammenheng mellom kommune, geografi, historisk tilhørighet og identitet.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal