Over 5 millioner nordmenn er ute på nyttårsaften for å se på fyrverkeriet og ønske hverandre godt nyttår. Det er vel bare 17. mai som samler flere nordmenn rundt en hendelse.

I en kronikk i Sunnmørsposten 3. januar skriver Ingrid Cecilie Ulla engasjert om hvordan hun tror ville dyr reagerer på fyrverkeri, og etterlyser mer forskning. En fritidsaktivitet som skremmer dyr slik som fyrverkeri, bør forbys, mener hun. Norsk Fyrverkeriforening kan ikke la dette stå uimotsagt.

Dersom fyrverkeri skremte småfugler til døden så ville de ligget strødd rundt om i alle Norges byer. Det gjør de ikke. Faktisk.no sjekket også denne påstanden for en tid siden, og fant at «det ikke var noen dekning for å påstå at småfuglene dør av skrekk som følge av fyrverkeri». Man kan også spørre fruktdyrkerne i fylket hvor lenge fuglene holder seg vekke etter de har avfyrt gasskanoner for holde dem unna bærhøsten. 30 minutter, kanskje?

Ellers så ber Ulla om bevis for at ville dyr ikke tar skade av fyrverkeri. Jeg kan glede henne med at slik forskning eksisterer. Vi mennesker har mange ville dyr i fangenskap i dyrehager både i Norge og ellers i verden. De fleste av disse parkene, inklusive dyreparken i Kristiansand, har regelmessige fyrverkerishow og salutteringer. Heldigvis så viser forskningen at dyrene ikke tar skade av det, og ti minutter etter at fyrverkeriet er over så kan man ikke spore endringer i dyrene. 95% av Norges landareal er utmark, og de fleste ville dyr hverken ser eller hører mennesker gjennom mesteparten av sine liv. Bortsett fra i jakta.

Dersom man var oppriktig bekymret for dyrelivet i tettbygde strøk så ville en sporenstreks gått inn for et forbud mot hunder og katter. Det er estimert at norske huskatter eliminerer rundt 7 millioner småfugler hvert år, og at hunder kvester flere hundre sauer i tillegg til å bite rundt 5 000 mennesker, så de behøver legehjelp.  Men det gjør vi selvfølgelig ikke. Våre firbente venner gir oss glede.

Fyrverkeri er en feiring av håp og glede for det nye året. Håp og glede er viktig, spesielt i tider som dette. Fyrverkeri er en viktig og stolt tradisjon som skaper fellesskap og hyggelige opplevelser sammen. Drømmen for mange barn er få å være våken til midnatt for å se fyrverkeriet. Den drømmen skal vi ikke ta fra dem.

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal