Ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache er det trolig at det kommer ei ny rentehevning i desember. Totalt har renta økt med 2,50 prosentpoeng siden Norges Bank begynte å heve renta for ett år siden.

Har du et boliglån på to millioner kroner vil renteutgiftene dine ha økt med 39.000 kroner siden september i fjor. Det er store summer som nå spises opp av rentehevningene. Sentralbanksjefen sa etter rentemøtet torsdag at hun trodde de fleste norske husholdninger har økonomi til å håndtere de økte utgiftene.

Som lånekunder er det viktig å følge med nå. Gir din bank de beste betingelsene du kan få. Erfaringene fra slike perioder er at den enkelte må være en ekstra bevisst forbruker.

Isolert stemmer sikkert det. Men de mange renteøkningene kommer på toppen av en rekke store utgiftshopp for mange husholdninger. Dyr strøm, kraftig prishopp på matvarer og økte drivstoffpriser er tre eksempler. Prisveksten på mat har ikke vært større siden begynnelsen av 1980-tallet.

I samlet sum vil en husholdning med boliglån kanskje få tredoble utgifter på under ett år. Økte utgifter har også en tendens til å ramme hardest de som minst trenger ytterlige problemer. Det er en dramatisk situasjon for mange.

Rentenivået i Norge og store deler av verden har vært kunstig lavt i mange år, ikke minst på grunn av pandemien. At renta skulle gå opp igjen fra null var både godt varslet og forklart. Det er en mager trøst for den som nå opplever at regningene hoper seg opp. Når «alt» blir dyrere, vil også mange flere ha behov for hjelp.

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal