I media i den siste tiden har vi kunnet lese om unge kvinner som har fått tilbakemelding om at livmorhals-prøvene er normale, men som i senere tid har utviklet livmorhalskreft. Heldigvis er feilmarginen oppgitt til å være 0,01%, og de aller fleste som tar en livmorhalsprøve får riktig resultat. Dette understreker hvor viktig forskning på kvinnehelse er og at vi må ha mer av dette.

I Norge får kvinner fra 25 til 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhalsprogram når det er på tide å ta ny prøve. Livmorhalsprogrammet er et screeningprogram hvor friske mennesker undersøkes regelmessig for å oppdage sykdom eller forstadier før symptomer viser seg. Kvinner bestiller selv time til gynekologisk undersøkelse hos legen, og undersøkelsen tar noen få minutter.

Dette er noe alle kvinner burde benytte seg av, men tallene er oppsiktsvekkende: Over 200 000 har ikke tatt livmorhalsprøve på 10 år!

 Internasjonale studier viser at kvinner som tar livmorhalsprøve regelmessig kan redusere risikoen for å utvikle livmorhalskreft i løpet av livet med mer enn 80 %.

Så om du ikke har satt deg et nyttårsforsett i år, eller om det er på tide med et nytt: #SJEKKDEG

Vi heier på deg og håper du tar kontakt med legen din for å få gjennomført den livmorhalsprøven du kanskje har utsatt.

Godt nyttårsforsett!

Vil du skrive i På tråden? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Vil du skrive leserinnlegg? Send e-post til ordetfritt@r-b.no

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt – Rbnetts meningsportal